STRAHOVITI PRITISAK

Radnica poznate kompanije otkrila skandalozne detalje: ‘Šefovi viču i ne daju sjesti, a tek ‘igre’ koje su organizirali…’

‘To je bilo moderno ropstvo. Vrše na vas strahovit pritisak da stalno radite i viču ako vide da sjedite’, ispričala je bivša radnica u skladištu Amazona

Bivša zaposlenica Amazona iz Connecticuta ispričala je za The Sun zašto je ljetos dala otkaz u toj najvećoj svjetskoj internetskoj trgovini. Radila je, kaže, u skladištu gdje su nju i njezine kolege nadređeni prisiljavali da bez pauze cijelo radno vrijeme budu na nogama i podižu teške kutije.

Čak i kada je bila iscrpljena, nije smjela sjesti i odmoriti. Zbog umora je, kaže, zadobila tešku ozljedu noge nakon čega je odlučila dati otkaz.

‘Viču na vas ako vide da sjedite’

“To je bilo moderno ropstvo”, rekla je 22-godišnjakinja za The Sun. “Vrše na vas strahovit pritisak da stalno radite i viču ako vide da sjedite”, dodala je.

Umorna od napornog rada ljetos je podigla jednu tešku kutiju koja joj je pala na nogu i nagnječila joj desnu potkoljenicu. Nadređeni su joj potom dopustili da provjeri u kakvom stanju joj je noga, ali ne i da ozljedu prijavi odjelu ljudskih resursa jer se nisu htjeli nositi s tom obavezom. Kaže da bi dobivala pisane opomene ako bi je vidjeli da sjedi, a u probleme bi upala i ako bi je vidjeli s mobitelom koji je ondje zabranjen.

”Ako vam napišu šest opomena, otpušteni ste. Kada sam dala otkaz imala sam četiri opomene”, kazala je.

Rekla je i da su u skladištu u kojem je radila nadređeni organizirali natjecanja kako bi vidjeli koji radnici mogu najbrže raditi. Njima bi dodjeljivali nagradne bodove.

Pobjednik ‘igre’ dobije bocu vode ili majicu

“Rekli bi: ‘Da vidimo tko će biti najbrži idućih sat vremena’. I njega bi nagradili besplatnom bocom vode i sličnim predmetima”, ispričala je.

The Sun piše kako ovo nije prvi put da se radnici Amazona žale na te ”igre” za ubrzavanje proizvodnje. Jedan također bivši radnik Amazona ispričao je kako je u skladištu stvoreno okruženje ”kao u zatvoru”, a pobjednici ”igre” brzog skeniranja artikala dobivali bi bodove koje su, kada bi ih skupili dovoljno, mogli zamijeniti za majice s logom Amazona. Ponekad bi, kaže, šefovi organizirali i natjecanja radnika ”jedan na jedan”.

Taj radnik kaže kako su mu takve igre ispočetka bile uzbudljive jer bi imao dojam da mu smjena od 12 sati brže prolazi, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari