MJERE SE KRŠE

Za nenošenje maski 500 kuna: Evo koliko kazni je policija izdala u godinu dana otkako je propis na snazi

Iako bi među putnicima trebao postojati razmak, a maske obvezne u praksi najčešće to nije tako

Maske. Nose se više od godinu dana, a unatoč kaznama i dalje ih ne nose svi, pišu RTL Vijesti. 

“Svi nose, osim mene. Da mi se ruž ne pokvari na usnama”, sa smiješkom je rekla jedna od putnica.

Nije do smijeha onima koji su dobili 500 kuna kazne jer su uhvaćeni bez maske. U godinu dana policija je izdala gotovo 1500 kazni i dvostruko više upozorenja, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Bez obzira na upozorenja mjere se krše

Prije mjesec dana zaustavljen je vlak u Dugom Selu zbog maske, intervenirala je policija. Ako putnik odbije staviti masku, isključuje ga se iz prijevoza i vlakopratno osoblje poziva policiju. Pitanje je što vozač uopće može napraviti ako ima putnika koji odbija nositi masku.

“Svi smo se mi vozili bar jednom u autobusu i lijepo piše, ne ometati vozača u vožnji. On je tu da vozi. On tu nije ni zaštitar ni policajac, odgovornost ne može prebaciti samo na vozača koji radi svoj posao nego to je odgovornost na svim pojedincima”, tvrdi Vesna Lukić, predsjednica udruge autobusera Ragusa.

Čija je odgovornost pita se i putnica koja nam je poslala mail iz punog autobusa na putu za Zagreb. “Autobus je krcat. Nema ni jedno slobodno mjesto, nije prozračno, putnici uglavnom ne nose maske. Možete li mi odgovoriti je li to ispravno, koja epidemiološka pravila se trebaju poštovati?”, napisala je.

Preporuke za putnike na snazi su još od prošle godine. “Bilo bi idealno da je razmak jedan do dva metra, da putnici sjede cik-cak. Da je u svakom redu po jedan putnik, da je oko 40 posto kapaciteta popunjeno i da svi nose pravilno maske. Preporučila bih FPP2 maske jer su one puno bolje. COVID putovnice se ne provjeravaju, nisu obavezne za autobusni promet, ali bi evo bilo idealno da se koriste”, objašnjava Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

COVID potvrda potrebna je primjerice na letu Zagreb – Frankfurt, ali ne i za vožnju autobusom Dubrovnik – Zagreb koja traje i do pet puta duže, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari