SVI DETALJI O ZRAKOPLOVU

RAFALE: Raspon krila 11 metara, najveća brzina 2200 km/h, pogađa ciljeve udaljene do 150 km!

U stanju je čak i krstariti nadzvučnom brzinom

Detalje o francuskim borbenim zrakoplovima koje će Hrvatska koristiti idućih desetljeća u programu RTL-a objasnio je Ivan Vrdoljak.

Daso Rafal F3R je najnovija, unaprijeđena verzija francuskog višenamjenskog borbenog aviona, predstavljena prije 3 godine.

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda Hrvatska će platiti 999 milijuna eura. U tu cijenu je uz avione uključeno naoružanje, infrastruktura i obuka pilota. Taj iznos država će plaćati u ratama od iduće godine pa do 2025.

Prvi Rafali u Zagreb će stići godinu prije, dakle 2024., taman kad istječe rok upotrebe MIG-ovima, koji su stari četrdesetak godina.

Rafale ima raspon krila od 11, uz duljinu trupa od 15 metara – dakle nešto je veći od hrvatskih migova.

Maksimalna brzina im je podjednaka – oko 2200 kilometara na sat – s tim da Francuz, koji je puno moderniji – može čak i krstariti nadzvučnom brzinom od oko 1700 kilometara na sat. To je jedna od karakteristika koje su presudile u izboru, druga je jedinstveno velika nosivost.

Ovaj avion s gorivom ima oko 15 tona, ali može ponijeti još 9 i pol tona naoružanja i dodatnog goriva.

U naoružanju se posebno ističu projektili dugog dometa Meteor, koji mogu pogađati ciljeve udaljene i do 150 kilometara.

Cijeli prilog pogledajte u videu:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari