REKORDNE BROJKE

HRVATI TROŠE NAVELIKO: Prošli mjesec je zabilježen rekordni skok potrošnje u maloprodaji

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Skok prometa u maloprodaji za 34,4 posto na godišnjoj razini najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla treći mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju realno pala za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila 34,4 posto.

To je treći mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom. A skok prometa u maloprodaji za 34,4 posto na godišnjoj razini najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U travnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 69,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a. U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Oporavak od koronakrize

To ukazuje na oporavak osobne potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize. DZS je u petak objavio izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP), prema kojemu je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 posto.

Unatoč tom padu, gospodarstvo je na putu oporavka, s obzirom da je BDP na kvartalnoj razini zabilježio rast treće tromjesečje zaredom, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8,4 posto (HINA)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari