REVOLUCIONARNI TRETMAN: Najnovija tehnologija za liječenje karcinoma uskoro dostupna u Hrvatskoj!

Riječ je o prvoj poliklinici u regiji koja će u ponudi imati neke od najsuvremenijih metoda u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma

Radiochirurgia Zagreb, poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma pomoću radioterapije, radiokirurgije i kemoterapije otvorit će svoja vrata krajem ove godine u Svetoj Nedelji nadomak Zagreba.

Radiochirurgia Zagreb je prva poliklinika u regiji koja će u ponudi imati neke od najsuvremenijih metoda u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma.

Posebnost radiokirurgije

Posebnost je radiokirurgije u tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.

“Riječ je o metodi koja predstavlja značajan pomak u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod onih uz osjetljiva područja koja klasičnim kirurškim metodama ne bi bilo moguće operirati. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom”, rekao je Prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj buduće poliklinike Radiochirurgia Zagreb povodom predstavljanja.

dragan-schwarz

Sustav za radioterapiju i radiokirurgiju Edge razvila je američka tvrtka Varian. Uređaj omogućuje provođenje najsuvremenijih oblika radioterapije i radiokirurgije.

“Varian je tehnološki lider u radioterapijskim i radiokirurškim sustavima, a EDGE je naš najnapredniji uređaj. Uvjereni smo da će ovaj sustav značajno poboljšati liječenje karcinoma u Hrvatskoj i u cijelog regiji”, izjavio je predsjednik Variana za EMEAI i CIS regiju Jean Luc Devleeschauwer.

Naglasak na dijagnostici

U poliklinici je poseban naglasak stavljen na dijagnostiku pa se pretrage rade na najsuvremenijem uređaju za magnetsku rezonancu jačine 3 Tesla MAGNETOM Skyra Pro RT, na CT uređaju ultra niske doze zračenja s 384 rekonstruirana sloja SOMATOM Definition Edge te ultrazvukom najnovije generacije ACUSON S3000. Sva tri uređaja razvila je tvrtka Siemens Healthineers.

Ovakvom opremom bit će moguće napraviti vrlo složene pretrage poput virtualne kolonoskopije kao i najsuvremenije dijagnostičke postupke poput tzv. 3D topografije u kojoj se koriste sva tri uređaja zajedno kako bi se dobio što precizniji nalaz. Između ostalog, omogućeno je rano praćenje kliničkog odgovora na neadjuvantnu kemoterapiju kako bi se pacijentu omogućilo što kvalitetnije liječenje.

„Osim za klasičnu radiološku dijagnostiku, CT i MR uređaj opremljeni su specifičnom opremom potrebnom za planiranje radioterapijskog i radiokirurškog zračenja, kako bi zračenje bilo što preciznije fokusirano na oboljelo tkivo. Oba uređaja imaju napredne onkološke pakete za detekciju tumora, kao i za praćenje i analizu tijeka liječenja. Osim toga, MR uređaj je opremljen i programima za napredno snimanje jetre, prostate i dojke, a kao posebnost ističem mogućnost MR biopsije dojke. CT uređaj ima i mogućnost minimalno invazivnih intervencija, uz iznimno niske doze zračenja, a također i pacijentima rijetko dostupne tehnologije snimanja pacijenata s metalnim implantatima ili s „dual-energy“ tehnikom snimanja. Ultrazvučni uređaj donosi novost na našem tržištu, a to je mogućnost spajanja snimljenog volumena pacijenta dobijenog s MR ili CT uređajem s ultrazvučnim snimkama, doprinoseći time dodatnoj dijagnostičkoj kvaliteti, posebno kod punkcija vođenih ultrazvukom“, izjavio je Neven Carev, direktor tvrtke Siemens Healthcare d.o.o.

jean-luc-dragan-schwarz-neven-carev
Jean Luc, Dragan Schwarz i Neven Carev

Usluge preventivnih pregleda

Radiochirurgia Zagreb nudit će i usluge tzv. screeninga, odnosno preventivnih pregleda uz pomoć navedenih uređaja, kako bi se eventualni karcinom otkrio u ranoj fazi.

Radiochirurgia Zagreb nudit će svojim pacijentima i pružanje kemoterapije kao i liječenje metastatskih bolesti.

“Želimo biti integralni dio hrvatskog zdravstvenog sustava, stoga vjerujem da ćemo sklopiti odgovarajuće sporazume s državnim i privatnim osiguranjima kako bi naše usluge bile dostupne što širem krugu pacijenata u Hrvatskoj, ali i u susjednim državama”, istaknuo je Prof. dr. sc. Schwarz dodavši kako se samo u Hrvatskoj godišnje dijagnosticira oko 25 tisuća oboljelih od karcinoma, a smrtnost premašuje 13 tisuća.

“Ništa bolje stanje nije ni kod naših susjeda stoga nam je želja da ovim projektom smanjimo te crne statistike”, dodao je Prof. dr. sc. Schwarz pojašnjavajući motivaciju za pokretanje projekta nove poliklinike.

Početak rada poliklinike tempiran je do konca ove godine, a ukupna vrijednost investicije premašuje 10 milijuna eura, uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz jamstva HAMAG Bicro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja