KRŠĆANSKI AKTIVISTI UŠLI U JAVNE BOLNICE Mole s osobljem i dočekuju žene koje su došle obaviti abortus

U okviru kampanje ’40 dana za život’, koja nastoji ograničiti pravo žene da autonomno odlučuje o svom tijelu i budućnosti, kršćanski aktivisti počeli su moliti u bolnicama i ciljano dočekivati pacijentice

Krajem rujna opet je započela nova kampanje protiv prava na izbor pod nazivom 40 dana za život. Kršćanski aktivisti ovaj put nisu se samo zadržali ispred bolnica, nego su ušli i u bolnički prostor šireći poruke protiv abortusa i uzurpirajući pacijentice koje su došle izvršiti medicinske zahtvate.

Naime, na društvenim mrežama su se pojavile fotografije snimljene u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice poznatijoj kao Vinogradska, na kojim se vidi štand na kojem su istaknute razne poruke koje pozvaju na ‘molitvu protiv pobačaja’.

aktivisti-pobacaj2

Pitanje jest tko je dao odobrenje za ovakvo propagiranje rigidnih vjerskih svjetonazora unatoč jasnim propisima Zakona o javnom okupljanju, koji kaže kako se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir pacijanticama. Budući da su ovakve akcije usmjerene na pacijentice i svrha im je ‘preobratiti’ ih, očito remete mir.

Fotografije štanda s vjerskim porukama protiv pobačaja objavila je i Radnička fronta na svojoj Facebook stranici, kao i brojne ljudskopravaške organizacije.

aktivisti-pobacaj3

Već spomenuta inicijativa otišla je korak dalje u Vukovaru, gdje im očito netko od medicinskog osoblja dojavljuje kada su zakazani termini za legalni medicinski zahvat abortus, čime se krši pravo na privatnost pacijentica.

40 dana za život onda ciljano organizira molitve ispred bolnice i putem svoje Facebook stranice poziva simpatizere da im se pridruže. Također su objavili i fotografiju jedne takve molitve na kojoj se vidi i medicinsko osoblje koje u kutama, dakle tijekom radnog vremena, moli zajedno s kršćanskim aktivistima.

aktivisti-pobacaj4

 

U trenutku kada je šest milijuna građanki Poljske u ponedjeljak izišlo na ulice prosvjedujući protiv restriktivnog zakona o pobačaju, a i Hrvatice su se solidarizirale s njima simboličnom akcijom, vjerski fundamentalisti nastavljaju sa svojim terorom na ženska prava, koja su izborena još prije nekoliko desetljeća i predstavljaju određeni civilizacijski doseg.

aktivisti-pobacaj5

Ovakvo zadiranje u privatni život pacijentica i stigmatiziranje njihove odluke suprotno je sekularnom karakteru ove države. Osim toga, Crkva i pridružene desne grupacije i organizacije svode ženu na ulogu inkubatorice, što vodi daljnjoj eroziji iovako krnjih ženskih prava.

“Zabrana pobačaja je čin prisile nad ženom koji dokida njenu slobodu samostalnog odlučivanja i pravo na vlastito tijelo i reprodukciju. Žene imaju pravo odluke na izbor bez uplitanja ‘treće osobe'”, priopćile su aktivistkinje feminističkog kolektiva fAKTIV.

“Iako inicijative koje se zalažu za zabranu pobačaja naglašavaju kako je njihov primaran cilj zaštititi život, istovremeno pokazuju nezainteresiranost i djeluju nauštrb žene, njezinih reproduktivnih prava, zdravlja i života. Teža dostupnost legalnog pobačaja, a naročito njegova zabrana vode do sve većeg broja ilegalnih i nesigurnih pobačaja koji mogu imati teške posljedice po ženino zdravlje ili uzrokovati njezinu smrt. Manipulacija informacijama i iznošenje lažnih podataka kojima se služe različite inicijative utječu na mogućnosti kvalitetnog i pravovremenog informiranja o pobačaju te otežavaju ženinu slobodu odlučivanja. Žena ima pravo na autonomiju nad svojim tijelom i samostalno donošenje odluke o pobačaju. Temeljno ljudsko pravo žene je da odlučuje o broju, razmaku i vremenu rađanja ili ne rađanja”, dodaju iz fAKTIVA, feminističkog kolektiva koji je prošlotjednim performansom razbio mitove o pobačaju ispred Zagrebačke katedrale.

Podsjetimo, iako legalan, pobačaj je u Hrvatskoj i dalje teško dostupan. Prije svega, više istraživanja provedenih zadnjih godina pokazalo je kako se pobačaj na zahtjev ne vrši u svim bolnicama u okviru državnog sustava zdravstvene zaštite koje imaju organiziranu jedinicu za ginekologiju i porodiljstvo, najčešće se opravdavajući prizivom savjesti liječnica/ka.

Ukoliko bolnica nije sposobna osigurati ženama pristup pobačaju na zahtjev, propisi uređuju kako je Ministarstvo zdravlja zaduženo omogućiti dostupnost ove zdravstvene usluge u određenoj ustanovi. No, to se ne događa. K tome, brojni liječnici koriste priziv savjesti kako bi pacijentice naručili van svog radnog vremena u privatnim klinikama, gdje se po zakonim RH abortus ne smije izvoditi.

Međutim, liječnici tamo izvedu zahvat po mnogo višoj cijeni nego što je to u javnim bolnicama i prikažu ga kao neki drugi zahvat, što dovodi do zaključka kako godišnji izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju pobačaja nisu vjerodostojni.

Svjetlana Knežević
Foto: Facebook

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari