Revolucionarno otkriće o razvoju autizma – što hrvatski stručnjaci misle o tome?

Foto: Ilustracija

Otkriće baca novo svjetlo na mogući urok autizma koji nema baš nikakve veze s cjepivom

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Revolucionarno, senzacionalno i novo! Tako je opisano otkriće tima iz Virginije o mogućem uzroku autizma, ispitivano na laboratorijskim miševima. Zaključak istraživanja je da na rizik od razvoja autizma utječe ženina mikrobiota u trudnoći. Provjerili smo što o svemu misle hrvatski stručnjaci.

Svjetski mediji pišu o studiji američkih znanstvenika. Uzrok koji povećava rizik od autizma je mikrobiota kod trudnica. Je li ovo otkriće senzacionalno?

“Bitno je, ali nije senzacionalno i nije senzacionalistički. Pokazuje, detektira mogući biološki put ili mehanizam koji bi mogao biti važan u razvoju teškog neurorazvojnog poremećaja, ali ne zaboravite da je to na animalnom životinjskom modelu”, rekao je Vladimir Trkulja sa Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Točnije na miševima. Znanstvenici iz Virginie su kod njih spriječili razvoj neurorazvojnih poremećaja sličnih autizmu i to blokadom odgovarajućih molekula.

“Vrlo korektno istraživanje koje je napravljeno. Povezalo je ulogu mikrobite crijeva i imunološkog sustava s razvojem autizma na životinjama. Mđutim vrlo je teško i potpuno bi bilo neozbiljno da mi sad jedno takvo istraživanje prebacimo direktno sa životinja na ljude”, rekla je Donatella Verbanac, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Iz Saveza udruga za autizam poručuju kako prate i podupiru istraživanja, ali puno ih je tek u prvoj fazi.

“Moramo uzeti u obzir da ima jako puno osoba s autizmom i u svijetu i u Hrvatskoj i za bilo kakva konkretna istraživanja treba napraviti jedno sveobuhvatno istraživanje koje će uzeti uzorke i različitih država uvjeta i takvih stvari”, kaže Nikola Tadić.

Što se od američkog istraživanja može dalje očekivati?

“Ja očekujem da će uslijediti u skoroj budućnosti uslijediti opservacijske studije koje će analizirati mikrobiotu djece sa pormećajima iz spektra autizma, ali i bez, a vjerojatno u budućnosti i prospektivne gdje će se djeca i veći broj djece odmah po rođenju analizirati odnosno davat uzorke stolice”, dodaje Trkulja.

Otkriće baca novo svjetlo na mogući urok autizma koji nema baš nikakve veze s cjepivom.

Leona Šiljeg

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari