Vlada najavila deblokadu još 70 tisuća građana, iz Udruge blokirani kažu: ‘To je bacanje prašine u oči’

Ivanka Osmak godinama živi s blokiranim računom zbog prevarantskog kredita koji je podigla. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Blokirani kažu da se drugim Zakonom iz Vladina paketa dugovi se neće otpisivati

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vlada je najprije građanima otpisala dugove do 10 tisuća kuna, a već idući tjedan, najvjerojatnije od srijede, na snagu stupa novi Zakon koji bi trebao deblokirati još 70-ak tisuća računa.

No, drugim Zakonom iz Vladina paketa, onim o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, dugovi se neće otpisivati. Blokirani kažu kako tu ima puno neodgovorenih pitanja te da nam Vlada oprašta iznose koji uopće nisu naša stvarna dugovanja.

S blokadom kroz život bez kune na računu. Posljednju uplatu imao je prije četiri godine. Bosko Juričev iz Vodica blokirala je šibenska porezna uprava i to još 2008. godine po nečijem nalogu.

“Dobili su nalog jer imali smo postojeći dug 136 tisuća kuna, a potraživanja nekih 300 tisuća i od onda do dan danas smo u blokadi”, kazao je Boškov.

Dodaje kako je dug izmišljen te da ga se ne može nikad riješiti, bez obzira koliko plaćao uvijek je u začaranoj piramidi.

“Taj oprost, ma to oprostit će vam nešto što nije vaše. To neće pomoći građanima i neće riješiti problem i svaki građanin će sam riješiti svoj dug koji je realan. Koji nije realan, ne može ga riješiti”, kaže Jurica.

Plenković o mjerama za blokirane: ‘Tijekom vikenda izvršen je otpis duga za 150.474 građana’

Paketom od tri zakona planira se olakšati položaj više od 300 tisuća blokiranih. Drugi zakon iz ovog paketa trebao bi stupiti na snagu idući tjedan. Značio bi deblokadu računa građana koji su blokirani dulje od 3 godine, uz uvjet da u posljednjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate s računa.

No, njihovi se dugovi neće izbrisati.

Deblokada 70.000 građana

Provedbom ovog Zakona Vlada očekuje deblokadu računa za oko 70 tisuća građana i smanjenje iznosa blokade za oko 30 milijardi kuna. Iz Udruge blokirani kažu kako ovdje ima puno neodgovorenih pitanja.

“Što je s onima koji su dužni pet godina ili 10 godina i isto tako je par godina bilo bez naplate. To je neriješeno. I to bi htio znati! Ja sam pokušavao doći do ministra, međutim do njega se doći ne može ni uz njegove najbliže suradnice”, kazao je Antun Rupa iz Udruge blokirani.

Telefon mu stalno zvoni, puno je blokiranih građana s različitim pričama. Svi se pitaju hoće li im novi Zakoni pomoći?

“To je sve bacanje prašine u oči narodu, pogotovo sad kad je ljeto. Tako se dogodilo i prije dvije godine. Bio je isto takav jedan slučaj. Netko je bio na plaži, sunce mu udarilo u glavu pa je došao na ideju s nekim nebuloznim zakonom”, kaže Rupa.

Posljedni od tri Zakona za spas blokiranih, onaj o stečaju, treba stupiti na snagu prvog siječnja iduće godine.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari