Riječani opet pokazali svoju humanost – u dva dana riješen problem nestašice krvi!

Mnogi su vidjeli poziv u pomoć KBC-a Rijeka o nedostatnim zalihama krvi i odazvali se. Pomoć je ovih dana potrebnija no inače pogotovo jer riječki KBC krvlju snadbijeva tri županije

Katarina Radman je danas prvi put u životu došla darivati krv.

“Vidjela sam na internetu objavu, mislim da baš od RTL-a da se traži krv i onda sam rekla bratu – ajde idem, iako me strah malo krvi”, ispričala nam je 18-godišnja Katarina.

Mnogi su vidjeli poziv u pomoć i odazvali se. I u trenu se, uz ljubazne liječnike, uvjerili da razloga za strah nema. Od trenutka ulaska do izlaska iz bolnice, sve ide ekspresno.

“Otprilike 30 minuta, znači tu je registracija darivatelja, pregled liječnika i sam čin darivanja krvi. Sam čin darivanja krvi, uzimanja doze, traje od 7 do 12 minuta. Uzima se 450 mililitara”, objasnila je transfuziologinja KBC Rijeka Sanela Marinović.

Trajanje ovisi o brzini protoka krvi darivatelja. Dražen Kefiček zna detalje. Ovo mu je bio 40. put, a krv redovito daruje čitava njegova obitelj.

“Svaka kap krvi znači život, tako da to je dobro djelo, dio sebe date za nekoga”, rekao je Dražen.

Pomoć je ovih dana potrebnija no inače pogotovo jer riječki KBC krvlju snadbijeva tri županije. Uz Primorsko-goransku, još Ličku i Istarsku. Učestalije prometne nesreće brzo prazne zalihe krvi pa su zato u KBC-u zahvalni na odazivu.

“Da bismo opskrbili zdravstvene ustanove ovih triju županija mi trebamo prikupiti 25 tisuća doza krvi, što bi značilo mjesečno oko 2000 doza krvi da bismo bili dostatni i da bismo imali dovoljan broj doza za liječenje”, pojasnila je Snježana Buneta Skorup, voditeljica Jedinice za prikupljanje krvi KBC Rijeka.

U Rijeci je u dva dana riješen problem. Nedostajale su tri krvne grupe – A negativna te 0 pozitivna i negativna.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari