RIJEKA, NOVIGRAD, ZADAR… Olujno jugo i snažna kiša poharali Jadran!

Idi na originalni članak

U zadnjih mjesec dana u Novigradu je ovo četvrto plavljenje rive, najveće do sada

Oglas

More ne miruje. Olujno jugo i nizak tlak zraka ponovno su “pojačali” plimu, izbacivali brodove na kopno, plavili kuće u prvom redu uz more.

U pokušaju spašavanja brodice mještanin Brodarice kod Šibenika se okliznuo, pao u hladno more i umro.

Više u VIDEOPRILOGU:

Za volanom automobila mještani Novigrada i jutros su plovili cestom kroz mjesto. U zadnjih mjesec dana ovo je četvrto plavljenje rive, najveće do sada.

Emila je zaštitila ulaz u kuću vrećama s pijeskom, ali more je svejedno prodrlo.

“Suđe, sve vani po stolu i onda je ušlo u hladnjak i onda me stresnulo. Dobro sam prošla”, rekla je Emila Kaštela iz Novigrada.

“Dječji vrtić je bio pod vodom i ogromni su to troškovi. Djeci u vrtiću se moraju uključivati uređaji za sušenje zidova”, rekao je Ivan Bakić iz Novigrada.

Jučer se na biralište u dječjoj igraonici ulazilo preko mosta, djeca su danas ostala kući. Općina traži drugi prostor za igraonicu. Voda je prodrla u općinsku zgradu i preko zečjih nasipa.

Prodavači su na radnom mjestu bili u čizmama

“U prizemlju je prostor Turističke zajednice kojeg trenutno koristi Općinski sud u Zadru i Katastar. U tijeku katarska izmjera za područje K.O. Pridraga. Oni su jutros došli na radno mjesto, međutim nisu mogli ući dok se to sve ne očisti, dok se ne vidi šteta na opremi. Znači, ima tu jako puno uređaja, jako puno skupe opreme”, rekla je viša savjetnica za proračun Općine Novigrad Mirjana Zubčić.

Olujno jugo, snažna kiša, nevrijeme i visoka plima pogodili su gotovo sva priobalna mjesta. U Brodarici kraj Šibenika 66-godišnji mještanin je, želeći bolje privezati brod, pao u more i umro. Kćer ga nije uspjela spasiti.

Trajekt s Hvara je nakon gotovo pet sati zaobilazne plovidbe jučer jedva uplovio u Split s tristotinjak putnika.

Pod morem je jutros osvanula Trpimirova obala u Zadru, a dobro nije prošla ni riječka tržnica. Prodavači su na radnom mjestu ponovno bili u čizmama.

“U čizmama stojim do koljena i izlažem robu, a hoće li se povući, hoće li itko doći, to je pitanje. Jučer se nije povukla do podne”, rekla je prodavačica Ljubica.

Kupci su hodali po priručnim mostovima i balansirali s vrećicama.

“Ja sam bio planinar, skijaš, pa i pomorac, meni je gušt tako hodati”, kazao je Đorđe Kumanović iz Rijeke.

“Kad jugo tuče, to je uvijek tako. Nema oticanja vode, plus toga su kanali začepljeni, stara bolest, nitko ne čisti i to je tako”, rekao je Slobodan Miculinić iz Rijeke.

Kalendarskim početkom zime u priobalju se nadaju da će jugo, koje vuče oblake i uz niski tlak zraka dodatno podiže plimu, konačno zamijeniti bura.
Nikolina Radić/Ida Balen
Foto: Vijesti.hr

Exit mobile version