SREĆOM AKTIVIRANA SAMO JEDNA

VIDEO Rusija objavila snimke najveće nuklearne eksplozije u povijesti: Evo kako je eksplodirala užasna Car bomba

Ovo megaoružje imalo je snagu 50 milijuna tona TNT-a

U listopadu 1961. Sovjetski Savez napravio je najmoćniju nuklearnu bombu u povijesti i “bacio” je na udaljeni otok sjeverno od Arktičkog, odnosno, Sjevernog polarnog kruga. Iako je bomba detonirala gotovo četiri kilometra iznad zemlje, rezultirajući val doslovno je ogolio otok. Bomba je dobila nadimak Car bomba.

Car bomba

Promatrači su vidjeli bljesak udaljen više od 965 kilometara i osjetili njegovu nevjerojatnu vrućinu unutar 250 kilometara. Bio je to ogroman oblak u obliku gljive.  Gotovo 60 godina nakon detonacije bombe koja je “osvojila” rekord, niti jedna eksplozivna naprava nije se približila toj razornoj snazi. Srećom.

Vidljivo sa snimke, Car bomba bila je teška 27 tona i dugačka kao dvokatni autobus. Bačena je s padobranom, kako bi avion koji ju je izbacio mogao se udaljiti. Eksplozija je ipak bila toliko snažna da je zrakoplov gotovo srušila s neba, zbog čega je avion strmoglavo pao na 900 metara iznad zemlje prije nego što ga je pilot uspio ispraviti. Navodno su od eksplozije pucala stakla na kućama čak u Finskoj.

Možda uprao kao rezultat ovog testiranja, godine 1963. Sjedinjene Države, SSSR i Velika Britanija potpisali su Ugovor o ograničenoj zabrani nuklearnih pokusa, kojim su zabranjena ispitivanja nuklearnog oružja u zraku. Od tada se atomska ispitivanja provode pod zemljom.

P.H./Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari