s Kobrama u lovu na vozače koji jure više od 200 na sat: ‘Ništa nas ne može iznenaditi’

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Siniša i Josip rade u najelitnijem dijelu policije, hrvatskim Kobrama. Od 0 do 24 sata su na cesti

Vozači skloni prekršajima – razmislite dvaput! Od ponoći stižu nove, drakonske kazne, a prvi put Zakon omogućava policiji – i oduzimanje automobila.

Uz najveće ubojice u prometu – alkohol, brzinu, pojas i mobitel – za osam najtežih prekršaja kao i za one koji ih ponavljaju kazne se penju na čak i do 20.000 kuna.

Radno mjesto – automobil. Opis posla – sve. Od hvatanja kriminalaca do prometnih prekršaja.

Nagledali su se svega

Siniša i Josip rade u najelitnijem dijelu policije. Hrvatskim kobrama. Od 0 do 24 sata su na cesti.

Koji su najčešći prekršaji?

“Za nas, brzina, lijeva prometna traka, pretjecanje po zaustavnoj”, kaže nam Josip Kordić iz mobilne jedinice prometne policije.

U prvih šest mjeseci ove godine (grafika) 131.000 ljudi zaustavljena je zbog brzine. 37.000 zbog pojasa. 18.000 zbog mobitela i 16.000 zbog alkohola. Kad god zaustave nekog – izlike su slične.

“Najčešće govore da idu na sprovode, da je umro, da idu u posjetu članovima obitelji u bolnici”, ističe Siniša Varzić iz mobilne jedinice prometne policije.

Za vrijeme naše patrole naišli smo na jednu prometnu nesreću zbog čega je upaljen znak opreza, ali smo uočili i ono što je dosta čest problem na autocesti – vožnju po lijevom traku.

Za takvu vožnju još danas je kazna 500 kuna. Već sutra – 2000 kuna. Iako Kobre uvijek naglašavaju:

“Evo konkretno naša jedinica, mogu reći da mi čak više težimo tome da djelujemo preventivno nego represivno”, ističe Varzić.

Od 2007. otkako su Kobre osnovane, nagledali su se svega. I ništa ih više, kažu, ne može iznenaditi.

“Susrećemo se tijekom ljetne sezone s krađama na autocestama, sprječavamo zloporabu droga u vozilima, više ima prometnih prekršaja, svakako”, kaže Varzić.

Za sve što zaustave Kobre imaju snimke – poput situacije kada su snimili stranca. Ograničenje je bilo 100 kilometara na sat. On je vozio 164. Kazna za to je 1000 kuna. Ili 500 na odmah na mjestu.

“Gospodin je platio novčani iznos od 500 kuna.”

Je li se bunio?

“Nije.”

Od sutra će to biti znatno više?

“Da, dvostruko. Dvije tisuće kuna, plaćanje na licu mjesta – tisuću”, kažu.

Nikad im se još nije dogodila situacija da im netko nije stao na njihov znak ili da im pobjegao.

“Ako mi znamo da taj čovjek bježi zato što nema vozačku dozvolu ili nije još položio vozački, uvjetno rečeno klinac, naravno da ga nećemo ganjati u centru grada, ugrožavati sebe i druge sudionike u prometu, ali ako imamo neke ozbiljne informacije da je to diler droge i slično – nećemo ga pustiti”, jasno će Varzić.

A od sutra za sve idu rigoroznije kazne. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi.

Gost RTL-a Danas bio je Mario Šafran, vođa Sektora I. postaje Prometne policije PUZ-a. S njim je razgovarala reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić.

“Pojas, mobitel, brzina i alkohol, to su četiri ubojice u prometu. Za pojas i mobitel predviđena je kazna 1000 kuna, ili odmah na mjestu – 500 kuna. Za brzinu, kazna do 2000 kuna. Za alkohol i puno veća kazna”, kazao je za RTL i nastavio:

“Moguće kazne idu od 10.000 do 20.000 kuna, ali i zaštitna mjera – tri do šest mjeseci zabrana upravljanja. Postoji čak i mjera predviđena za privremeno oduzimanje vozila. Krajnju odluku donosi sud o oduzimanju vozila. Bez obzira na to jeste li vi vlasnik vozila ili je automobil u vlasništvu neke tvrtke. Velika odgovornost je na vlasnicima automobila kome daju vozilo”, kazao je.
Ivana Ivanda Rožić

Više u VIDEOPRILOGU (30.7. 2019.)