Vlada želi opstanak riječkog škvera; ‘Da nije bilo pozajmice Uljaniku, 3. maj bi funkcionirao’

Foto: Riječanin

Pred Vladom je bogat dnevni red, između ostalog, deblokada 3. maja, konzultanti za Inu te smjernice fiskalne politike

Više u VIDEOPRILOGU: 

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice potvrdio je da postoji interes za gradnju brodova: ”U kontinuitetu smo razgovora, danas smo pripremili zaključak. 3. maj nije prezadužena kompanija i da nije bilo pozajmica Uljaniku, oni bi mogli normalno funkcionirati. Postoji interes za gradnju novih brodova. Šaljemo poruku da ćemo podržati gradnju brodova i opstanak 3. maja”.

I ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je uoči sjednice da 3. maj neće u predstečajni postupak te da je trenutno najvažnije deblokirati račun i osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi.

”Temeljem zahtjeva za deblokadu računa i završetak započetih radova, Vlada iskazuje spremnost uključivanja u predmetni proces. Zadužuje se Jadranbrod da provede sveobuhvatnu analizu i dostavi je Ministarstvu gospodarstva, koje će tada predložiti odluke o realizaciji”, objasnio je na sjednici ministar Horvat zaključak o iskazivanju spremnosti Vlade da riješi situaciju u 3. maju.

(Goran Kovačić/Pixsell)

Plenković je poručio i da Vlada jednako drži do svih djelatnika u zdravstvenom, obrazovnom sustavu, policiji i državnim službama te da mora voditi računa o cjelini, uz uvjet da sve to bude financijski održivo.

Podsjetimo, sindikati u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju nakon tromjesečnih pregovora i načelnog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem jučer nisu uspjeli potpisati dogovor o povećanju plaća, već su produžili važeći kolektivni ugovor do 31. listopada. Šokiralo je to sindikate pa prijete štrajkom.

“Vrlo važno je da cijela javnost razumije da je ono što želimo transparentan i jasan okvir djelovanja Vlade kroz dijalog s našim socijalnim partnerima kroz aktivnosti GSV-a, pri čemu moramo voditi računa o cjelini. Samo na taj način, gdje imamo na umu sve moguće aspekte, sve resore, možemo donositi odluke koje su i financijski održive i realne”, kazao je Plenković.

“Zato smo spremni i za dijalog i razgovor, naravno da to sve bude financijski održivo, jer bez toga teško možemo biti u okvirima onog što ćemo danas usvojiti kao smjernice naše ekonomske i fiskalne politike”, poručio je premijer.

‘Zahvaljujem još jednom vatrogascima i vojnicima koji su sudjelovali u gašenju požara’

Na početku sjednice premijer se uobičajeno osvrnuo na događaje u proteklom tjednu te je kazao: ”U ime svih iskazujem još jednom zahvalnost našim vatrogascima i vojnicima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji i ozlijeđenima želim dobar oporavak. Hrvatska policija brzo je reagirala i idetificirala osobu koja je podmetnula požar”.

”Također u ime svih nas izražavam zbog smrti Josipa Briškog u Afganistanu”, kazao je Plenković, koji je podsjetio i da je ovih dana Hrvatsku posjetila nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Lyen: ”Ima veliki signal poštovanja prema Hrvatskoj i razgovarali smo o kompatibilnosti naših prioriteta i njezinih ciljeva. Jedan od glavnih projekata je ispunjavanje uvjeta za Schengen, a druga velika tema je europodručje o kojoj ćemo i danas govoriti”.

”Velikim angažmanom u svih osam područja ispunili smo sve očekivane obaveze te vjerujemo da ćemo u rujnu imati jasan signal od strane EK za ulazak u Schengen, nakon čega se Vijeću donosi politička odluka”, kazao je premijer.

‘Fortenova dobro funkcionira, naše zalaganje osiguralo je opstanak’

Dotaknuo se i krize u bivšem Agrokoru, danas Fortenovi, vezano za dogovor Fortenove i refinanciranje ugovora o zajmu: “Kompanija dobro funkcionira, ona glavna temeljna kriza i naše zalaganje osiguralo je opstanak kompanije. Sada se ulazi u drugu fazu, a onda slijedi treća faza kada će se kompanija vratiti u normalnu tržišnu utakmicu”.

Fortenova Grupa postigla je 5% više dobiti nego prošle godine, a zahvaljujući našem aktivizmu kompaniji je omogućen opstanak, refinanciranje i očuvanje radnih mjesta. Očekujemo da će se kroz realizaciju 2. faze doći do ključne 3. faze, kada će funkcionirati na tržišnim uvjetima.

Vezano za Inu, kazao je da je odabran novi konzultant za otkup dionica Ine, a riječ je o englesko-francuskoj investicijskoj banci Lazard te je istaknuo: “Kuća nam je poznata jer nam je pomogla kod refinanciranja duga u cestovnom sektoru. Riječ je o savjetničkoj kući koja ima globalne reference. Ministri financija i energetike Zdravko Marić iTomislav Ćorić danas će potpisati ugovor s njima”.

Projekcije rasta BDP-a: 2,8 posto ove godine, a iduće godine 2,5 posto

Na sjednici Vlade danas su i smjernice ekonomske i fiskalne politike, a ministar financija Marić istaknuo je: ”Važno je naglasiti pozitivan trend na tržištu rada, dakle, raste zaposlenost, vide se rezultati investicija iz proračune i iz EU fondova. Naglasak je na mjere koje imamo svi zajedno – pospješiti gospodarsku i poduzetničku klimu, pospješiti investicije u privatnom sektoru. Svi skupa moramo dati i dajemo doprinos rastu. Kako raste izvoz roba i usluga, tako raste i zaposlenost. Naša projekcija je da će neto doprinosa i neto izvoza biti negativan. Radimo na tome da smanjimo uvoz i povećamo domaću potražnju”.

”Što se tiče rasta BDP-a, nastavljamo s projekcijama rasta. Naša je procjena oko 2,8 posto ove godine, a iduće godine 2,5 posto. Riječ je o zdravom rastu i procjenjujemo da je realan. Ulazimo u fazu brže i bolje i učinkovitije apsorpcije EU fondova što će dovesti do rasta i napretka. U idućoj godini idemo i preko 100 posto”, kazao je istaknuvši da će se i dalje raditi na poboljšanju investicijske klime i državne uprave te pravosuđa.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari