S LJETOM DOŠLA I GOLOTINJA: Znate li kolike su kazne?

Foto: RTL

Obzira prema drugima nije imao ni mladi par koji se prije nekoliko dana nasred Straduna prepustio strastima

Splićani su dosad od turista znali doživjeti svašta, ali ne i performans poput onog koji su na jednoj prometnici izvele strane turistkinje. Odjednom su izišle iz svog vozila, skinule se i zaplesale.

Uzalud su ostali vozači negodovali i trubili – promet se nije nastavio sve dok nisu završile.

Kao da su same na svijetu, mlade turistkinje izišle su iz taksija, svukle odjeću i uz glazbu zaplesale u bikinijima. Ni najmanje im nije smetalo što su im svi trubili i što su zaustavile promet pa su počele skakati i po drugim automobilima.

Prekršaj u cestovnom prometu

Iz policije tvrde, napravile su prekršaj u cestovnom prometu, ali i narušile javni red i mir.

“Nije isto kada vi učinite nešto u privatnosti svoga doma, zatvoreni od pogleda i kada to počinite na posve javnom mjestu kao što su ulice, autobusna stajališta, trgovi ili ako to napravite u masi ljudi”, kazala je glasnogovornica MUP-a, Marina Mandić.

Obzira prema drugima nije imao ni mladi par koji se prije nekoliko dana nasred Straduna prepustio strastima. Odvjetnici tvrde da je i njihovo ponašanje kažnjivo.

“To je takav akt na javnom mjestu. To zaista mislim da ne bi trebalo biti nikakve dvojbe da bi to išlo pod prekršajnu odgovornost”, rekao je odvjetnik Vladimir Vučković.

Jedinice lokalne samouprave mogu imati svoja pravila

I dok policija radi prema Zakonu o javnom redu i miru, jedinice lokalne samouprave mogu imati svoja pravila, koja provode komunalni redari. Takva pravila i kazne postoje u Splitu, Zadru, Novalji, Dubrovniku, a najrigoroznija su na Hvaru.

Svima onima koji prošetaju gradom oskudno odjeveni prijete kazne od 500 eura. Onima koji žele piti alkohol na javnom mjestu prijeti čak 700 eura, a tu je, primjerice, i kazna od 400 eura za one koji misle spavati u gradu.

Najviše je ipak onih koji u onome što nose na plaži produže do centra grada i u tome ne vide nikakav problem. No, ne misle svi tako.

“Iako je sada ljetno vrijeme i mislim svima nam je tako malo toplo i tako dalje, ali mislim ipak da bi takva ponašanja bila nedopuštena”, smatra Vučković.

S više odjeće na sebi mogu se izbjeći neugodnosti, ali i značajan udarac po džepu, koji nitko ne želi dok je na odmoru.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: