SA SEZONOM GRIJANJA STIŽU I KRADLJIVCI DRVA! Iz šuma u Istri, Opatiji te na Cresu i Lošinju ukradeno drveta u vrijednosti 400 tisuća kuna

Dok ga većina kupuje, neki odlučuju da drva jednostavno ukradu, bilo za svoje potrebe, bilo za daljnju prodaju

Od Hrvatskih šuma doznajemo kako je u Hrvatskoj prilično razvijeno crno tržište drvom.

Branko Šiša među posljednjim je žrtvama sve odvažnijih kradljivaca drva. U svojoj je šumi nedavno pronašao već nasječena drva, spremna za odvoz.

“Dežurao sam nekoliko dana i za tri četiri dana ulovio sam tri mlađa muškarca kako pile u mojoj šumi i lijepo su si pripremili parcelu na par tisuća kvadrata i imali su namjeru ispiliti parcelu do kraja”, kaže Branko Šiša iz Kavrana.

Šiša nije jedini. Najčešće se krade u državnim šumama. Samo u Istri, Opatiji te na Cresu i Lošinju ove je godine ukradeno drveta u vrijendosti od gotovo 400 tisuća kuna.

“Dakle ima i sitnih krađa, gdje pretpostavljamo da ljudi kradu za nekakve svoje potrebe, za potrebe ogrijeva i za domaćinstvo a ima i većih krađa gdje smo gotovo sigurni da se ta drvna masa na crnom tržištu preprodaje jer kako dolazi zima drvo je sve traženija roba”, govori voditelj podružnice Hrvatskih šuma Christian Gallo.

Šiša je lopove prijavio policiji – no, njihovim odgovorom nije zadovoljan.

“Na kraju svega toga policija mi je rekla da s obzirom da se radi o maloj krađi policija nema napravit ništa, da ja mogu pokrenut privatnu tužbu”, objašnjava Šiša.

Iz policije međutim, doznajemo da broj sitnih krađa raste. Stoga pozivaju oštećene da prijave krađu bez obzira je li mala ili ne jer to policiji omogućuje da na kraju ipak podigne kaznenu prijavu.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari