A MOŽETE IH IMATI I SVE TRI

Video | Sada možete birati koju COVID potvrdu želite: o preboljenju, testiranju ili cijepljenju

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Od prvog siječnja građani mogu preuzeti više vrsta covid potvrda, do sada im je sustav automatski izdavao onu koja traje najdulje

Izdane su u isto vrijeme i za istu osobu, iako izgledaju jednako, postoje tri različite COVID potvrde: o preboljenju, testiranju i cijepljenju.

Od prvog siječnja građani mogu preuzeti više vrsta covid potvrda, do sada im je sustav automatski izdavao onu koja traje najdulje.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

“Najčešći zahtjev od naših građana sad u ovo zimsko vrijeme je bio da uz potvrde o cijepljenju im se omogući izdavanje i potvrde o testiranju, jer su neke države, pogotovo ove u koje se putuje na zimovanje, tražile da osobe uz potvrde o cijepljenju imaju i dodatne potvrde o PCR testiranju”, objašnjava Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora AKD-a za RTL Vijesti.

Osobe koje imaju pozitivan test na koronu, potvrdu mogu dobiti tek nakon 11 dana. Nakon prve doze cjepiva potvrda se čeka 21 dan, a nakon druge čekanja nema.

Ako ste primili i treću dozu cjepiva, svoju novu COVID potvrdu možete dobiti odmah. Važno je reći da se ona neće automatski ažurirati već ju je potrebno ponovno zatražiti preko sustava e-građanin.

Od 1. veljače trajanje COVID potvrda skraćuje se s 12 na 9 mjeseci, pa će sve starije od toga kod skeniranja biti crvene. “Građani ne trebaju ništa napraviti, ne trebaju ni updateati aplikaciju jednostavno će od tog datuma mobilna aplikacija će pokazivati i računati 9 mjeseci”, kaže Leko Kuštrak.

Iako je bilo riječi o tome da nakon booster doze potvrda vrijedi neograničeno i dalje ništa od toga.

“Tu promjene nema, potvrda nakon booster doze vrijedi godinu dana”, kaže Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo .

Broj COVID potvrda koje možete preuzeti je neograničen.

“Koristim je onoliko koliko me traže, a ne traže baš često i nije teško skinuti je”, rekla je Vesna Šredl iz Zagreba.

“U Njemačkoj i kod ulaska u kafić i bilo koju instituciju, muzej, arhiv, gotovo svugdje se tamo traži. Gotovo drugi svijet”, kazao je Matija Jelenić.

Od 1. lipnja do sada izdano je 5 milijuna različitih vrsta COVID potvrda, a zatražilo ih je više od 3 milijuna građana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari