SAVJETOVANJA PRIJE POBAČAJA? Najprije obvezno savjetovanje trudnica, ali kod koga i gdje?

Gotovo 169 tisuća potpisa za zaštitu nerođenog života inicijative ProLife i zaklade Vigilare za HDZ-ova ministra zdravstva je respektabilno

“Život počinje sa začećem i treba ga zaštiti. Koji su to oblici i kako zaštititi to je uistinu otvoreno pitanje”, izjavio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Ideja o obveznom savjetovanju prije pobačaja za ginekologinju Grujić Koračin je neprihvatljiva, a pitanje je tko bi savjete davao.

“Sada ne postoji nikakvo obvezno savjetovanje to je prvo jer je na snazi još uvijek Zakon iz 1978. BLIC Žena može tražiti od svog ginekologa koji ju pregleda ili od ginekologa koji zahvat radi da joj pojasni sve moguće rizike”, rekla je Jasenka Grujić Koračain, ginekologinja.

Samo u tranzicijskim zemljama je savjetovanje obveza. Druga mogućnost je uvođenja perioda mirovanja između zahtjeva i pobačaja. Tako je u Njemačkoj, Portugalu i Španjolskoj pobačaj moguć 3 dana od zahtjeva, u Belgiji i Latviji nakon 6, a u Danskoj Francuskoj i Italiji od zahtjeva do zahvata mora proći tjedan dana.

“Po meni nikakvi psihijatri, psiholozi nego isključivo ginekolozi, jer se radi o ginekološkom pitanju. Vi ne možete propisati za zahvat koji je dopušten zakonom dok god je on dozvoljen, ne možete osobama koje nemaju smanjene intelektualne sposobnosti, pa im nije oduzet poslovna sposobnost, prepisivati da se obavezno savjetuju”, kazala je Sandra Benčić, Centar za mirovne studije.

Benčić dodaje da bi izjednačavnje embrija s ljudskim bićem u punom pravnom smislu nosilo dalekosežne posljedice – od Obiteljskog zakona, pa do pitanja nasljedstva.

“Kad bi proglasili embrij ljudskim bićem i ljudskom osobom u pravom smislu te riječi, tada pobačaj ne samo da bi bio zabranjen – nego bi bio i kriminaliziram. Da li Hrvatska u 2017-oj godini zemlja koja želi kriminalizirati pobačaj?”, pita se Benčić.

ProLife i Vigilare žele zaustaviti pobačaje pa i u trudnoćama koje su plod silovanja.

“Zašto bi to dijete bilo kažnjeno zbog jednog slučaja koji se dogodio. Žene koje su silovane imaju manji postotak pobačaja, to su znanstvene činjenice, ali temelj je da to dijete ne bi trebalo patiti zbog zločina koji se dogodio”, izjavio je Vice Batarelo, predsjednik Vigilare.

U ožujku je Ustavni sud donio odluku da se odredba o pobačaju iz 1978. treba osuvremeniti u roku od dvije godine.

“Što se tiče budućeg Zakona, dakle nakon odluke UStavnog suda o tome da Zakon iz 178-e nije neustavan, mi ćemo se žestoko boriti kao struka, protiv bilo kakvih utjecaja na ženinu odluku”, rekla je Grujić Koračin.

U Hrvatskoj broj pobačaja pada, ali samo na papiru. Stručnjaci upozoravaju:
istovremeno pada i stopa korištenja kontracepcije, ali ona spontanih pobačaja vrtoglavo raste.

Leona Šiljeg

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari