Sezona u punom jeku, a radnika nikad manje: ‘Sobaricu smo spremni platiti 7500 kuna’

Foto: Ilustracija

Radnika nedostaje i na kontinentu, gdje primjerice, konobari, žale se ugostitelji, preko noći daju otkaz

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Turista u Hrvatskoj – nikad više – a radnika nikad manje. Hoteli vape za spremačicama i sobaricama. One pak rade na crno za iznajmljivače apartmana jer plaćaju više.

Radnika nedostaje i na kontinentu, gdje primjerice, konobari, žale se ugostitelji, preko noći daju otkaz i zbog veće plaće odlaze na more. Ugostitelji imaju rješenje – ali traže pomoć države.

U medulinskom hotelu turistima ništa ne nedostaje. No, ne i njegovim vlasnicima, koji traže i spremačice i sobarice.

”Sobaricu smo spremni platiti i plaćamo između 5 i pol i 7 i pol imamo jednu studenticu koja zaradi 12 tisuća mjesečno, ona radi na sat. To je vrlo česta pojava. Dođe i veli: Ja nisam očekivala da je to takav posao, ja to ne želim raditi i ode bez pardona”, kaže vlasnik hotela Milan Sekulić.

Zato i on i supruga uz druge poslove, uzimaju i krpu u ruke. Nedostaje im i drugih radnika pa su morali odustati od dodatne ponude.

”To je vrlo zanimljiv projekt, to je zdrava hrana, sve ono što danas turisti žele, međutim, nismo ga mogli aktivirati jer nema tko raditi. Došli su jedan kuhar, njegova supruga i jedan pomoćnik i nakon 15 dana su našli neko drugo radno mjesto” , dodaje Sekulić.

Nemaju samo medulinski hotelijeri ovaj problem, već i drugi diljem Hrvatske. Zbog bolje zarade, spremačice su spremne raditi i na crno.

”Nemaju ni mirovinsko, ni zdravstveno, ali budući da su naše mirovine postale socijalna pomoć, njima je svejedno hoće li imati sutra mirovinu 2000 ili 2100′, kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Nije lako ni ugostiteljima na kontinentu. Konobari preko noći ostavljaju plaću od 6 do 7 tisuća kuna i odlaze na obalu po veće plaće.

”Konobar doslovce kaže: Ja tebi određujem koja je moja cijena. To su rečenice od konobara, koje često slušamo”, kaže Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ugostitelji se žale i na izdavanje radnih dozvola za strance. Na njih se kažu čeka i po dva i pol mjeseca.

Poručuju da bi sve bilo lakše kada bi se smanjili porezi. Tada bi radnicima mogli dati veće plaće.

”Žalosno je ovo što smo dobili kao radnu snagu, radi se većinom o ljudima koji su s ceste kupljeni i niti imaju ugostiteljsku školu, niti imaju iskustvo tako da s tim narušavamo ono čemu težimo, a to je rast konkurentnosti hrvatskog turizma”, kaže Andrić.

Sezona još nije ni na vrhuncu, a ugostiteljima i hotelijerima već ostavlja gorak okus.
Ivan Dobran, Matea Damjanović

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari