Silovao je član obitelji, a u Hrvatskoj joj nisu htjeli napraviti pobačaj: ‘Rekli su da bi se poništili dokazi’

U Hrvatskoj je pobačaj zakonski moguće napraviti do 10. tjedna trudnoće

Pobačaj koji je sam za sebe trauma za svaku ženu, zbog priziva savjesti i poniženja kojemu su žene izvrgnute u bolnicama u Hrvatskoj postao je još veća trauma. Naime čak 60 posto liječnika u našim bolnicama odbija raditi pobačaje zbog priziva sasvjesti pa sad zamislite kako je to po bolnici tražiti onog koji će napraviti pobačaj.

Dodajmo svemu tome i žestoku kampanju katoličkih udruga protiv pobačaja, molitvene skupine po bolničkim dvorištima i rezultat je očekivan. Broj pobačaja se nije smanjio, ali se smanjio broj pobačaja u Hrvatskoj. Jer ga žene sad obavljaju u privatnim klinikama i u nama susjednim zemljama.

U zadnja tri mjeseca 25 posto više pacijentica iz Hrvatske

Točne podatke još nemamo, ali recimo imaju u Brežicama. Ondje je u zadnja tri mjeseca broj pobačaja žena iz Hrvatske povećan za 25 posto. To je privuklo pažnju TV Slovenije koja je o tome napravila reportažu za magazin Tednik.

“Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju”, kaže neimenovana 35-godišnja Hrvatica u prilogu koja je abortus obavila u susjednoj nam zemlji.

Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar otkriva u prilogu da iz Hrvatske dolaze pretežito mlađe žene, između 20 i 30 godina.

“Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju, tako da mislim da nemamo pravo previše ljude maltretirati, već im treba samo pomoći”, kaže ginekologinja.

U Hrvatskoj je pobačaj zakonski moguće napraviti do 10. tjedna trudnoće, a u slučajevima nepravilnosti ploda, u posebnim slučejavima do 22. tjedna

Za Sloveniju se Hrvatice odlučuju i jer je pobačaj s lijekovima moguć samo u Rijeci i Puli.

“Uglavnom provodimo pobačaj lijekovima jer je to za ženu manje neugodna, manje invazivna metoda”, kaže u prilogu Nataša Končar, predstojnica Ginekološko-porodiljnog odjeljka, SB Brežice.

Pobačaj s lijekovima za strane državljanke u Brežicama stoji 200 eura. U Sloveniji ga, doduše, pokriva zdravstveno osiguranje, a u Hrvatskoj ga plaćaju svi – cijena nije određena zakonom.

“Ona varira od 1870 do 3000 kuna”, otkriva Kristina Čačić, B.a.B.e.

Zagrebački ginekolog Duško Pall svoje pacijentice šalje u Sloveniju i po kontracepcijske pilule koje u Hrvatskoj nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem, a u Sloveniji su na tržištu jeftinije.

O tome koliko je konzervativno postalo hrvatsko društvo svjedoče i slučajevi kada ginekolozi odbijaju prekid trudnoće čak i ženama žrtvama spolnog nasilja iako zakon to dozvoljava i nakon 10. tjedna trudnoće.

U društvu SOS telefon nedavno su pomagali djevojci iz Hrvatske koju je silovao uži član obitelji.

“U Hrvatskoj nisu željeli napraviti pobačaj. Rekli su joj da bi, ukoliko bi napravila pobačaj, radilo o poništenju materijalnih dokaza, tako da se organizacija iz Hrvatske kojoj se ta djevojka obratila za pomoć obratila nama te smo zatim zatražili mogućnosti u Sloveniji”, kaže Maja Plaz, predsjednica Društva SOS telefon.

U 25 posto bolnica pobačaj uopće ne rade

I u Sloveniji je moguć priziv savjesti, ali od 296 ginekologa, prema podacima Liječničke komore, to pravo ostvaruje samo njih 10. Kad je riječ o Hrvatskoj, brojke su sasvim drugačije.

Novinarka RTL-ove Potrage Danke Derifaj nedavno je napravila istraživanje i ustanovila da je više od polovine ginekologa zaposlenih u hrvatskim bolnicama uložilo priziv savjesti. Od njih 322 prekide trudnoće ne obavljanja njih 186. U pet bolnica baš svi ginekolozi su uložili priziv savjesti. Dakle, u 25 posto bolnica pobačaj uopće ne rade. Kako taj problem misle riješiti, u RTL Direktu pitali smo ministta zdravstva Milana Kujundžića.

Kujundžić: “Priziv savjesti je demokratska tekovina”

“Mi ne možemo demokratske tekovine ukidati ili ih na jednom mjestu koristiti, na drugom ne. Priziv savjesti je jedna demokratska tekovina i etičko i moralno pravo svakog pojedinca. Uređeno je da bolnice, ako slučajno nitko to ne radi, onda dovode djelatnike iz drugih bolnica ili s drugim ustanovama ugovaraju gdje se ti postupci mogu napraviti”, rekao je ministar.

Crkvu treba odvojiti od države

Postoje liječnici i u Hrvatskoj koji ne misle da je priziv savjesti demokratska tekovina, a jedna od tih lih liječnica je i dr. Jasenka Grujić Koračin koja je zajedno s još nekoliko kolega liječnika pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari