PLUSEVI I MINUSI

Kvaliteta života u PGŽ je bolja nego u ostatku Hrvatske! A kako je u Gorskom kotaru? Pogledajte video!

Kvaliteta života u Primorsko-goranskoj županiji ocijenjena je nešto višim koeficijentom nego u ostatku države. Više u video prilogu

“Ako se uspoređujemo s ostatkom Republike Hrvatske vidimo da su pokazatelji bolji, ali naravno da je pred nama ogroman put i da ukoliko želimo zadržati i privlačiti neke nove stanovnike, pogotovo na području Gorskog kotara, pred nama je ogroman posao.”, rekao je ravnatelj Razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić za Kanal Ri.

Anketa o kvaliteti života provedena je u prosincu prošle godine na uzorku od 1300 ljudi. Napravljena je i usporedba života između mikroregija, otoka, Gorskog kotara, Rijeke i Primorja.

U Gorskom kotaru živi najstarije stanovništvo

“U Gorskom kotaru živi najstarije stanovništvo – kad uspoređujemo tako, ondau i pogledi na kvalitetu života iz tog kuta malo izraženiji, ali ono što nas veseli, kvalitete u zdravstvenoj skrbi nisu toliko različite u odnosu na ostali dio naše regije što je dobar pokazatelj i smjer u kojem moramo nastaviti.”, istaknuo je Kružić.

Upravo je kvaliteta zdravstvene skrbi te održavanje Domova zdravlja na području Gorskog kotara bila jedna od tema sjednice koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika. Ambulante su, kažu, u lošem stanju.

“Što se tiče zgrada u kojima Dom zdravlja obavlja svoju djelatnost situacija je za sada zadovoljavajuća no to ne znači da ne bi mogla biti bolja. Dom zdravlja ulaže u skladu s mogućnostima, ulaže u obnovu, namještaj, opremu”, kazao je zamjenik ravnateljice Doma zdravlja PGŽ Goran Trbojević.

Dom zdravlja u svakoj jedinici lokalne samouprave ima jedan objekt.

“U Lokvama u našoj zgradi Doma zdravlja naš je prijedlog prema PGŽ da mi preuzmemo zgradu na održavanje jer mislim da bi lokalne uprave mogle kvalitetnije održavati takve objekte”, smatra načelnik Općine Lokve Toni Štimac.

Liječnika ima

“Mi svakodnevno radimo na tome da osiguramo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, to nije svugdje moguće u 100 posto obimu pa onda moramo kombinirati da je liječnik u jednom mjestu pa onda drugi dan u drugom mjestu. Ali za sada je situacija pokrivena”, istaknuo je Trbojević.

Gorani na raspolaganju imaju i dovoljan broj pedijatara i ginekologa.

A na sjednici je bilo riječi i o razvoju plinske mreže i distribuciji plina na području Gorskog kotara.

“Obzirom da je mali broj stanovnika u Gorskom kotaru, vjerojatno bi studija mogla pokazati da nemamo dovoljno kapaciteta za plinsku mrežu. Mi ćemo nastaviti dalje sa cijelom tom pričom i probat ćemo napraviti studiju. Cilj je da prvo sa plinskom mrežom obuhvatimo naše poslovne zone i javne zgrade pa da kasnije vidimo kako bi se ljudi mogli prikopčat na plinsku mrežu”, kaže načelnik Fužina David Bregovac.

Priča sa plinom bi se trebala razviti da život u Gorkom kotaru bude jeftiniji, ističe Štimac.

A priča oko logopeda se već razvila. Gorski kotar trenutno ga nema, no već na jesen situacija bi trebala biti bolja.

“Imamo razloga da budemo zadovoljni jer će od školske godine početi sa radom logoped”, kazao je Bregovac.

I to u Delnicama. A do tada će se djeca slati na preglede u Rijeku. Podaci govore kako 40 -tak djece treba usluge logopeda, piše Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari