RAT NA POMOLU?!

Video | Šire se zastrašujuće snimke ruskog oružja: Gomilaju vojsku i opremu, vlakovima stižu tenkovi, projektili…

Ruske i bjeloruske trupe započele su prošlog tjedna značajne zajedničke vježbe u blizini poljske granice, ali neke ruske snage su u pokretu mnogo milja od mjesta na kojem se vježbe održavaju i zauzele su položaje blizu mjesta gdje se susreću granice Ukrajine, Rusije i Bjelorusije

Okupljanje ruskih snaga u blizini ukrajinske granice nastavlja se ubrzano, piše CNN, i to kako javljaju sa svime – od podmornica i amfibijskih desantnih brodova u Crnom moru do balističkih projektila kratkog dometa, tenkova i haubica oko sjeveroistočnih rubova Ukrajine. Društvenim mrežama proširile su se snimke koje je CNN geolocirao i potvrdio njihovu autentičnost.

Neki od videa dolaze iz službenih izvora; većina je s TikToka ili YouTubea. U blizini Belgoroda u zapadnoj Rusiji, odmah preko granice od glavnog ukrajinskog grada Harkova. Objavljena je snimka konvoja koji se kreće, a objavljene su i snimke u selu Sereteno, koje se nalazi 24 kilometra od granice. Na tim se videima prikazuju tenkove koji se kreću kroz područje.

Ruske snage tamo se kreću i noću, a tenkovi se iskrcavaju iz vlakova.

https://youtu.be/uXTh58Cjckk

Područje oko Voronježa također postaje prilično krcato vojnom artiljerijom. Velik broj tenkova i borbenih vozila pješaštva snimljeno je posljednjih dana iz vlaka koji je prolazio. Prema analitičarima, oni su dio ruske 1. gardijske tenkovske armije.

U posljednjih nekoliko dana više videozapisa na društvenim mrežama prikazuje dolazak helikoptera blizu ukrajinske granice.

Zabrinjavaju balistički projektili

Michael Kofman, ruski analitičar u CNA, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Virginiji, napominje da se jedinice u Kursku (kao što je 6. kombinirana armija) “izgleda kreću prema Belgorodu uz topničku podršku okruga”. Posebno zabrinjava kretanje konvoja balističkih projektila kratkog dometa Iskander-M, koje se, čini se, pojačalo posljednjih tjedana u raznim dijelovima zapadne Rusije. Dođe li do sukoba, oni bi se vjerojatno koristili za napad na fiksne ukrajinske položaje, kao što su mjesta zapovjedništva i nadzora. Projektili imaju domet do 400 kilometara i uočeni su na nedavnim satelitskim snimkama.

Ruske i bjeloruske trupe započele su prošlog tjedna značajne zajedničke vježbe u blizini poljske granice, ali neke ruske snage su u pokretu mnogo milja od mjesta na kojem se vježbe održavaju i zauzele su položaje blizu mjesta gdje se susreću granice Ukrajine, Rusije i Bjelorusije.

Rusko oružje i brodovi nastavljaju se približavati ukrajinskoj granici. Ruske jedinice nalaze se u krugu od nekoliko milja od Ukrajine sve od Azovskog mora, uz ukrajinsku granicu do Bjelorusije.

“Trenutna vojna snaga Rusije u blizini Ukrajine je bez presedana”, tvitao je Rob Lee s Odsjeka za ratne studije na King’s Collegeu u Londonu. “Ovo nije poput prethodnih ratnih strahova ili gomilanja u proljeće 2021. Količina ruske zračne, kopnene i pomorske vojne moći u blizini Ukrajine sada je kvantificirano daleko veća.”

Amerikanci zovu svoje građane da napuste Bjelorusiju

Američki State Department u ponedjeljak je objavio da bi američki građani trebali odmah napustiti Bjelorusiju zbog gomilanja ruskih vojnih snaga duž bjeloruske granice s Ukrajinom. Komercijalne satelitske snimke koje je prije nekoliko dana objavila privatna američka tvrtka pokazuju raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji. Reuters nije mogao neovisno provjeriti te snimke.

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vježbe u Crnom moru. Te brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove.

State Department u petak je savjetovao svim privatnim osobama da napuste Ukrajinu u roku od 48 sati, a u subotu je zapovjedio većini članova američkog veleposlanstva da napuste tu zemlju, prenosi Net.hr.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari