ŠKOLSKA GODINA PRI KRAJU: Mnogi od vas sada sjede s đacima vježbajući gradivo za onaj zadnji ispit

Svaki će vam roditelj reći da uspjeh njegova djeteta nema cijenu. Za naše klince želimo samo sve najbolje, pa tako i edukaciju. Zato nerijetko upadamo u stresove kad kucne čas zaključivanja ocjena.

Jeste li u stresu i kako se nosite s njim? Kako biste što lakše prebrodili ovo razdoblje, naša je Ana Miščević istražila kako smanjiti stres.

“Stres mi predstavlja da pogriješim i onda dobijem neku lošu ocjenu”, kazao je Tara Stipić, učenica 1. razreda.

“Ja ga ne pokazujem svojoj djeci zato što smatram da bi im to napravilo jedan pritisak koji sigurno nije zdrav, naravno da hoću kao mama da oni budu što uspješniji, ja bi htjela da oni uvijek budu odlični i da uvijek budu bez greške… ali sam svjesna da je to nemoguće”, izjavila je Sanja Stipić, Tarina mama.

Odlikašica Tara mlađa je kćer u obitelji Stipić, a za malo veću dozu onog pozitivnog stresa na kraju školske godine pobrinuo se njezin brat Niko – također odlikaš!

“Tu je stres bitno veći zato što kad vi… On je svjestan u 6. razredu, on je svjestan da ocjene koje on sada dobije mogu odrediti njegov daljnji tijek školovanja, ako ima u interesu tu gimnaziju koju želi… On mora imati sve 5,0”, dodaje Sanja Stipić.

“Naravno da je stres, ogroman. Pogotovo kod roditelja koji imaju djecu u osmom razredu. Dakle djeca se pisuju u srednju školu”, kazao je Boris Blažinić, psiholog.

Kraj aktualne školske godine je pred vratima, a stres što ga uzrokuje upravo ovo odbrojavanje do zaključivanja školske godine – raste!

“Intezitet stresa direktno ovisi o očekivanju roditelja, o zahtjevima i uvjetima dređene škole o razini kompeticije tj boriju učenika koji kandidira u određenu školu”, dodaje psiholog.

Svi ti razlozi ponekad prerastaju u pravu malu roditeljsku noćnu moru!

I poznata mama pjevačica Nives Celzijus, trudi se da djeca sa što boljim prosjekom završe školu!

“Iako su to niži razredi u pitanju ima dosta posla, pogotovo oko Taishe koja je malo inertan tip i njoj se to baš neda i mora je se trjerati it razis načine zanimacije da je zainteresitram, već sam umorna od škole”, dodaje Nives Celzijus, pjevačica.

“Naravno da, ako gledamo neke ekstreme, roditeljima kojima to nije bitno nego glavno da se djete upiše u bilo koju školu, naravno da je njima bitno manji tres, nego netko tko tipuje ima preferenciju za točno doređenu školu, da razina aspiracije odnosno ambicije izaziva stres”, kazala je Nives.

Pa ako je uspjeh vaše djece taj okidač stresa, čini se da ga u tom slučaju moramo opravdati jer škola je mjesto gdje i roditelji bilježe svoj uspjeh! A onaj vlastitog djeteta stoji ispred svega.
Ana Miščević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari