SLOVENCI DONIRALI OPREMU ‘Mi smo braća po srcu, djelu, požrtvovnosti’: tragedija pokazala prekrasnu priču o hrvatsko-slovenskom prijateljstvu

Vatru gasi, brata spasi: priča o solidarnosti slovenskih s hrvatskim vatrogascima je priča koja prelazi granice, arbitražu i može samo biti primjer politici

Da ljude ne treba gledati kroz politiku, potvrđuje i primjer slovenskih vatrogasaca. U vremenu visoke političke napetosti, nisu ni trena dvojili kada su vidjeli u kakve su probleme upali njihovi kolege u Hrvatskoj.

Hrvatski vatrogasci gasili su požar sa zastarjelom opremom koje nisu čak imali dovoljno za svoje potrebe. Ta je priča došla do slovenskih vatrogasaca. U samo jedan dan organizirali su se i prikupili 2,5 tone opreme koju su dopremili u osam dobrovoljnih vatrogasnih društava na šibenskom području.

Kad je hrvatskim vatrogascima gorilo, cijela Slovenija digla se na noge. Naime, ovdašnji vatrogasci udružili su se i donirali vrijednu opremu.

“Mi vatrogasci smo kolege. Nije važno ako smo iz Hrvatske, Slovenije, Austrije. Mi svi surađujemo. Ako ima neko neki problem onda Bogu hvala da si pomognemo. To je prijateljstvo, što je bolje nego granice, nego politika i tako bi trebalo uvijek biti”, ističe Boris Popovič iz DVD-a Maribor-Mesto.

“Spontano smo se okupili i pogledali što možemo donirati i provjerili smo što hrvatskim kolegama najviše nedostaje i nadam se da smo dobro donirali”, ispričao nam je Milan Eržen, predsjednik DVD-a Maribor-Mesto.

I nisu samo dobrovoljci pomogli, nego i profesionalna postrojba iz Maribora. Iako njihova postaja izgleda kao hotel s 5 zvjezdica što uključuje i teretanu i sportsku dvoranu, nisu izgubili osjećaj za svoje kolege u nevolji.

“Morali smo im pomoći, radimo isti posao, samo na drugom području. Vaši vatrogasci imaju puno više požara nego mi zato je bilo važno pomoći im”, kazao nam je Primož Osojnik iz Javne vatrogasne postrojbe Maribor.

Slovenci ističu kako su godinama prijatelji s Hrvatima. Pomagali su jedni drugima kad je bilo najteže.

“Kad je bio Domovinski rat ovdje su obitelji od vatrogasaca živjele. Djeca su pohađala osnovnu i srednju školu”, priča nam Boris Popovič, pripadnik DVD-a Maribor-Mesto.

Kada je prije 10 godina, Milan odlazio u mirovinu, tisuću eura od svoje otpremnine dao je za obitelji kornatskih žrtava. Prisjećanje na tu tragediju, za njega je i danas posebno teško.

“Teško je. Znate, kada je život u pitanju nije važno tko si. Je si li odavde, sa sjevera Europe, Amerike. Vodiš se srcem. Ni dan-danas mi nije lako pričati o tome”, ističe Milan Eržen, predsjednik DVD-a Maribor-Mesto.

Danas u mjestu jedinog preživjelog – Tisnom – prijateljski stisak ruke. Igor iz DVD-a Radovljica kod Bleda jedan je od organizatora akcije prikupljanja opreme.

“Mi smo braća po srcu, djelu, požrtvovnosti. Nas granice ne zanimaju. Prijatelji smo u vatri i na djelu”, inspirativno će Igor Marjan, predsjednik DVD-a Radovljica.

Pomogli su čak osam dobrovoljnih vatrogasnih društava u Šibensko-kninskoj županiji.

“Poslali smo zaštitnu opremu za požar otvorenog prostora, za požar zatvorenog prostora, dosta je bilo cijevi, dosta je bilo naprtnjača”, otkriva nam Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno.

Jedni drugima dali su još nešto važnije od opreme, a to je potvrda da vatrogasni slogan “Vatru gasi, brata spasi” nije izblijedio.

Goran Latković, Hari Kočić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari