A GDJE JE HRVATSKA?

Video | Slovenija od sutra ukida gotovo sve mjere! Hoće li i Hrvatska tim putem? Evo što kažu epidemiolozi a što znanstvenici

Photo: Eugene Kuznetsov/Unsplash

U Sloveniji je u posljednja 24 sata preminulo 18 osoba, u Hrvatskoj 42. Broj novozaraženih gotovo je jedanak, a kada je riječ o procijepljenosti prvu i drugu dozu primilo je više Slovenaca

Slovencima je dosta koronamjera pa će se od sutra živjeti po novim starim pravilima. COVID potvrde gotovo uopće neće biti potrebne, a povratak u normalu pljeskom su dočekali i ugostitelji. A gdje je tu Hrvatska?

Iz Slovenije poručuju, putnici više neće morati ispunjavati uvjete da su cijepljeni, preboljeli ili testirani. To jednako vrijedi i za zaposlenike, a smatraju i kako popuštanje stiže u pravom trenutku jer počinju školski praznici. Nema više ograničenja broja gostiju u restoranima i kafićima, a s radom počinju i noćni klubovi, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

I dok je samotestiranje učenika u Hrvatskoj tek počelo u Sloveniji se ukida, učenici će i dalje morati nositi maske. Ipak, na snazi i dalje ostaju osnovne mjere maske, dezinfekcija i distanca. Iako se brojke novozaraženih u Hrvatskoj smanjuju nema najave ukidanje mjera.

Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navodi: “Svaka država prema epidemiološkoj situaciji procjenjuje kada je vrijeme za ukinuti ili pojačati neku mjeru. Mi vidimo zadnjih dana se bilježi pad novozaraženih, ali to su i dalje visoke brojke, mi imamo visoke brojke pacijenata u bolnicama i puno preminulih”.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata preminulo 18 osoba, u Hrvatskoj 42. Broj novozaraženih gotovo je jedanak, a kada je riječ o procijepljenosti prvu dozu primilo je 56 % Hrvata i 60% Slovenaca, dvije doze primilo je 4% više Slovenaca.

Znanstvenik Ivan Đikić poručuje mjere u Hrvatskoj nisu dale rezultat, mnoge su uvedene prekasno i ljudi ih se ne pridržavaju.

“Mjere koje imamo kao što su COVID potvrde i druge mjere koje je stožer uveo pokazale su ne do sada nedjelotvorne te mjere treba razmatrati da se maknu jer ako nisu učinkovite onda je nepotrebno ih imati”, govori za RTL.

Hoće li i kada Hrvatska krenuti u istom smjeru kao i susjedna Slovenija – odluka je Stožera kojem su uvijek iduća dva tjedna – ključna, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari