Stiže nam drugi ovoljetni toplinski val: očekujte temperaturu od 35 Celzijevaca…u hladu!

Najtoplije će biti za vikend, osobito u nedjelju, kad možemo očekivati vrijednosti od 35 stupnjeva. Naravno, u hladu

Što možemo očekivati u danima koji slijede?

U prvom redu, iznadprosječnu vrućinu koja će potrajati od sutra pa najmanje do ponedjeljka. Spominjali smo već ranije da je toplinski val razdoblje u kojemu je temperatura barem 5 stupnjeva viša od prosjeka i to najmanje 5 dana zaredom! Prema tome, toplinski val nam počinje sutra, u četvrtak, i potrajat će barem do ponedjeljka. Najtoplije će biti za vikend, osobito u nedjelju, kad možemo očekivati vrijednosti od 35 stupnjeva… naravno u hladu.

Na Jadranu će biti samo malo podnošljivije, u prvom redu zbog vjetra, ugodnog maestrala, koji će puhati u četvrtak, petak i subotu. Maksimalna dnevna temperatura će biti između 32 i 34, ponegdje moguće i do 35. Tek početkom idućeg tjedna nazire se barem blago osvježenje. U svakom slučaju, idućih će dana biti teško pobjeći od vrućine…

Hoće li barem skok u more donijeti osvježenje?

To hoće! Samo treba biti oprezan i ne skakati vruć u more! Njegova temperatura će idućih dana ponovno malo rasti, ali ne toliko da nas ono ne bi ugodno osvježavalo. Najtoplije će biti na sjevernom dijelu gdje je Jadran i najplići. Tamo će temperatura idućih dana biti od 24 do 26 stupnjeva. U Dalmaciji malo svježije 23, 24, a najhladnije, ali još uvijek ugodno, bit će na Dubrovačkom području 22, 23 stupnja.

Naravno, ono što nikad ne možemo dovoljno naglasiti je oprez zbog jakog UV zračenja. Ono je u ovo doba godine najjače, osobito u južnijim krajevima naše zemlje za vedrih dana, a baš će u Dalmaciji i na dubrovačkom području idućih dana biti vedro. Neka vas ne zavara maestral koji će na trenutke ugodno rashlađivati. Moguće je vrlo brzo izgorjeti, djeca i oni osjetljivije kože za manje od 10 minuta. Zato je naša preporuka ranojutarnje kupanje. Ono je, na kraju, i jedno od najljepših…

Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari