Borba protiv perilica i televizora koji se kvare: EU želi stati na kraj programiranoj kvarljivosti

Vjerojatno ste već i sami uočili da novi televizori, nove perilice, novi uređaji traju kraće nego nekad stari. Traju taman onoliko koliki im je garantni rok, a kad se pokvare rezervnih dijelova uglavnom nema

Programiranoj kvarljivosti pribjegavaju mnogi proizvođači kako bi vas što prije ponovo doveli u svoj dućan po novu perilicu i novi televizor.

Gotovo nova perlica može se naći vrlo brzo u potpunom kvaru. Za servisera Vedrana to je svakodnevni prizor jer je životni vijek kućanskih aparata – skraćen.

“Kvar ne mora biti pretjerano skup, no ako je elektronika u pitanju popravak je oko 1500 kuna. Iskustva su da su perilice kvarljivije nego nekada, popravljaju se manje nego prije iz razloga što su popravci većinom preskupi”, objasnio nam je Vedran Krček, serviser.

Popravci su dakle skupi, a dijelovi često nedostupni, pa potrošačima ne preostaje ništa drugo nego kupiti novi uređaj. Sumnja se da su primjerice perilice za rublje programirane na točno određen broj okretaja, televizori na točno određen broj radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica.

Uređaji su sve kratkotrajniji, ali i napredniji.

“Puno toga nisu mogli, puno tih programa i imali su drugačiji način rada. Danas je tehnologija toliko napredovala da ima npr. veću iskoristivost, a manju potrošnju i naravno da su uređaji kao takvi osjetljiviji”, objašnjava Kristijan Pascuttini, voditelj odjela tehnike.

Bez obzira na to Europski parlament želi da uređaji dulje traju. Traže zabranu programiranog kvarenja, veću dostupnost rezervnih dijelova i uvođenje oznake minimalnog trajanja uređaja. Prema istraživanjima provedenima među kupcima, uvođenje oznake minimalnog trajanja proizvoda povećalo bi prodaju označenih proizvoda za više od 50 posto. Dakle, kupci su spremni iskeširati i više novca samo da dobiju uređaj duljeg radnog vijeka.

Kupci u Europskoj Uniji su se izjasnili – spremni su izdvojiti 100 eura više kako bi perilica rublja trajala dvije godine dulje.

“Ovi prijedlozi su svakako pozitivan pomak za prava potrošača. Ono što je svakako potrebno je unijeti zabranu programiranja uređaja da se kvare, što su napravile neke europske zemlje”, kazala je Dijana Kladar, predsjednica Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Francuska je već zabranila programirano kvarenje uređaja, a Austrija je na uređaje uvela oznaku trajnosti. Europska Unija želi da to provedu i ostale zemlje članice, ali zasad proizvođači imaju slobodne ruke.
Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja