Stižu plakati koji bi mlade trebali naučiti odgovornom seksualnom ponašanju i stavljanju kondoma

Foto: RTL

Gošće RTL Direkta bile su Lana Kasumović i dr. Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Nema maženja bez paženja. Zamimljiv je to slogan koji će vas na maženje i paženje uskoro upozoravati s jumbo plakata i svlačionica na hrvatskim plažama.

Osmislili su ga dosta progresivni stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji žele da se mladi ovo ljeto, ali i poslije ljeta, prilikom seksa ponašaju odgovorno, koriste kondome i paze i na sebe i na svoje partnere.

Kampanja je mladima očito potrebna jer se pokazalo da samo 60% dječaka i 50% djevojčica tinejžderske dobi koristi kondome. Ali i da o spolnom zdravlju znaju manje nego što su znali njihovi vršnjaci prije 12 godina.

U anketi Spolno zdravlje tako se pokazalo da polovina mladih misli da HIV mogu prenijeti komarci i krpelji, 18% misli da se virus može dobiti poljupcem ili rukovanjem, a 15% misli da ga se može dobiti putem WC školjke.

Gošće RTL Direkta bile su dvije žene koje su odlučne u tome da tinejdžeri budu pametniji i odgovorniji i nositeljice ove kampanje – Lana Kasumović i dr. Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Proteklih godina vodimo kampanju, u sklopu projekta. Pa smo se tako ove godine odlučili na ovaj slogan”, kazala je Kasumović na pitanje otkud ova vrsta kampanje, a i slogan.

“Ne smijemo zatvoriti oči”

“Provodili smo redovna istraživanja i uočili smo da imamo značajan pad korištenja kondoma. Ne smijemo zatvoriti oči”, dodala je Musić Milanović.

Na pitanje kako to objašnjavaju, kažu:

“Manje je opreza. Vrlo je teško odgovoriti na to pitanje. Svjesni smo na 25-postotni pad. Sad ćemo istraživati zašto”, poručile su.

Na pitanje zašto plakati, zašto plaže, a zašto ne Internet, jer mladi danas ionako dođu na plažu pa odu na Internet, kažu:

“Da, mi smo i na internetu. Imamo mi sve”, poručila je Musić Milanović.

Kasumović dodaje:

“Zato što su mlađi ljudi više na plažama. Mogu besplatno skinuti i aplikaciju. Tamo se mladi mogu informirati, rješavati kviz, pitati stručnjaka. Dosta njih je skinulo aplikaciju”, kazala je.

“Mi se zapravo bavimo i očuvanjem i mentalnog i tjelesnog zdravlja. Ovo će doprijeti do njih. Nadamo se da će se to kod njih i primati. A onda će i nešto naučiti. Mi ih pokušavamo bombardirati sa svih strana”, istaknula je Sanja Musić Milanović.

Nevjerojatni su i ovi rezultati ankete koji kažu da mladi nemaju pojma kako se primjerice prenosi HIV…

“Mislim da nisu dovoljno educirani i informirani”, kaže Kasumović.

Musić Milanović je dodala:

“Ne volim uperiti prstom na jednoga. To je kolektivna odgovornost”, poručila je.

Kasumović vodi i savjetovalište za mlade. Na pitanje s kakvim problemima im se najčešće obraćaju, ističe:

“Mene ne mora pitati”

“Mogu reći da se u zadnje vrijeme dosta lako obraćaju. Najčešće su to rizični odnosi, pucanje kondoma i tako dalje. Podjednako se obraćaju i dečki i djevojke”, kazala je.

Na pitanje je li spremna i za Predsjedničku kampanju te je li dala suprugu zeleno svijetlo, Musić Milanović kaže:

“Ja se bavim kampanjom ‘Živjeti zdravo’, to je dosta posla. Mene ne mora pitati”, poručila je na kraju Sanja Musić Milanović.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: