Pripremite se za “pakleni petak”! Promjena vremena tek početkom tjedna…

Prema jutrošnjim predviđanjima, najtopliji će biti petak kada na pojedinim mikrolokacijama temperatura ide do 37 °C.

Dobra je vijest što će sparina malo popustiti a relativna vlažnost zraka će se sniziti, javlja Istramet.

Evo i prognoze Dunje Mazocco Drvar:

Temperature mora većini ljudi već su ugodne. Grije se brzo, jako brzo, i to ne samo površinski sloj već najmanje metar dubine. U utorak sredinom dana Krk je već zabilježio 25 Celzija.

I zrak se dalje grije, noćne temperature u cijelom će primorju danas biti oko ili iznad 20 stupnjeva, slično i u Zagrebu, Osijeku i Bjelovaru dok se u ostatku unutrašnjosti očekuje između 17 i 20. Prevladavat će vedro, nad Kvarnerom samo rijetko malo oblačnih krpica dok će u dijelu središnje Hrvatske samo vrlo rano ujutro biti kratkotrajne sumaglice.

Poslijepodne u Istri i Primorju sunčano i vruće uz oko 30 do 32 Celzija, a manje osvježenje donijet će na zapadne obale Istre umjereno jugo. U gorju ponegdje umjeren dnevni razvoj oblaka, a vrlo rijetko moguć je i pljusak koji će zahvatiti samo manje područje. Temperatura malo viša nego u utorak oko 30 stupnjeva.

Na srednjem i južnom Jadranu nebo gotovo potpuno bez oblačka, a slab dnevni razvoj oblaka očekuje se samo ponegdje u planinskom zaobalju. Jugo ponovno malo jače nego danas, u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji moguće prolazno i umjereno jako. Dnevna temperatura slična jučerašnjoj ili malo viša, od 30 do 34 stupnja, u Zagori do 36.

U nedjelju mjestimične nestabilnosti, u ponedjeljak kiša i pad temperature

I idućih dana na kopnu sunčano i vruće, ali ipak malo manje sparno. Temperatura u porastu, za vikend već oko 35 stupnjeva. I noći će biti tople, a temperatura će se u većim gradovima rijetko spuštati ispod 20. U nedjelju su već moguće mjestimične nestabilnosti, a u ponedjeljak je izgledna kiša i pad temperature.

Na Jadranu se ovaj poremećaj gotovo neće ni osjetiti, a jedina njegova manifestacija bit će bura koja će zapuhati pod Velebitom. Vrlo vjerojatno bit će nedodovoljno jaka da donese bilo kakvo osvježenje. Dapače, mogla bi čak još malo zagrijati podvelebitsko primorje. Ukratko, sunčano, suho, noći tople, dani vrući.

Zbog vrućine biometeorolozi i dalje upozoravaju na oprez, osobito srčane bolesnike. No, ni alergičari još ne mogu odahnuti, ovi vremenski uvjeti pogoduju razmnožavanju trava i korova čije su koncentracije još uvijek visoke. Zaboravili smo svibanj, čekamo kišu.
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari