Stižu veće plaće i beneficije za krim policiju

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar je najavio i promjenu uredbe koja se odnosi na postupanje i to nakon slučaja legitimiranja novinarke Klancir

Vlada ide u reorganizaciju policije. Izmjenama pet uredbi kriminalistički policajci sa srednjom stručnom spremom trebali bi imati bolje uvjete rada. Osniva se i Ravnateljstvo civilne zaštite, a koje još promjene očekuju policiju, otkriva RTL Danas.

Veće plaće, povećanje benificiranog radnog staža s 14 na 16 mjeseci, promjene su koje stižu za oko tisuću krim policajaca. Uz veće plaće, osniva se i Ravnateljstvo civilne zaštite, sastavljeno od postojećih snaga, među ostalim: vatrogastva, gorske službe spašavanja i Crvenoga križa.

“Na ovaj način bi se bitno trebali smanjiti troškovi učinkovitije i brže povlačiti financijska sredstva iz EU fondova, a naglasio bih da ćemo s ovakvim ustrojem postići smanjenje broja rukovodećih službenika za 30 posto i broja sistematiziranih radnih mjesta za 23 posto”, naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Manje policijske postaje spojit će se u jednu, a u postajama u kojima je manje od stotinu kaznenih djela na godinu, ukida se mjesto pomoćnika načelnika za krim policiju. Ipak, u Sindikatu policije nisu zadovoljni jer plaće ne rastu svima. A kritike stižu i iz SDP-a, odnosno bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića:

“Ako je reforma to što će se dvije ili tri policijske postaje spojiti u jednu ili što one koje imaju manje od stotinu kaznenih djela neće više imati načelnika za policiju, to nije nikakva reforma samo bacanje prašine u oči.”

Oglasila se i predsjednica

Bez obzira na nezadovoljstva, uredbe idu naprijed i osim njih, ministar je najavio i promjenu one koja se odnosi na postupanje policije i to nakon slučaja legitimiranja novinarke Đurđice Klancir u njezinoj redakciji.

“Ta policijska mjera provjere indentiteta se vrlo često primjenjuje. Dnevno na tisuću slučajeva policjaci provjeravaju identitet osoba i bitno je da nije prekršen zakon”, pravda se rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ali napao ga je Ostojić:

“Naravno da se tu radi i o političkom, a naravno i o iskorištavanju policije u političke svrhe, to je vrlo opasan presedan.”

Udruga GONG je tražila da se o slučaju oglasi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, što je ona i učinila na Twitteru, podsjetivši kako je od početka mandata zagovarala slobodu medija te kako želi da novinari rade slobodno i bez pritisaka.

Sastanak o tome što i kako vezano uz sami slučaj legitimiranja novinarke, trajao je više od pet sati i čekaju se njegovi zaključci.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari