EUROPA (ZA SADA) ODUSTALA?

Što će biti s ukidanjem pomicanja kazaljki sata? Znanstvenik Uroić: ‘Ova ideja je osuđena na propast’

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje

Noćas počinje zimsko računanje vremena. Iako je bilo govora o ukidanju sezonskog računanja vremena, čini se kako do daljnjeg to pitanje nije uopće na stolu, pa se u tri sata ujutro kazaljke se vraćaju na dva pa ćemo dobiti sat vremena više za spavanje.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun struje, a stupa na snagu i nekoliko važnih promjena za vozače.

Više u VIDEOPRILOGU:

Iako se kazaljke više nisu trebale dirati, Europa je za sada odustala od ukidanja pomicanja sata, pa se noćas 38. godinu za redom vraćamo na zimsko računanje vremena, , izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

”Ja nemam problema s tim da se sat pomiče jer svako vrijeme ima svoju svrhu. Kad pomičemo sat naprijed-nazad meni je to sasvim u redu”, rekao je Nikola Koletić iz Zagreba.

”Ja sam za to da se satovi ne mijenjaju, ali sam za to što ćemo sutra duže spavati”, komentirao je Alojzija Tomić iz Zagreba.

U tri sata ujutro kazaljke vraćamo na dva.

”Poremeti mi bioritam i treba mi dosta vremena dok se priviknemo na novo”, rekla je Iva Knežević iz Zagreba.

A privikavanje na novo, kažu stručnjaci, traje i do dva tjedna. Može Uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme, osobito kod djece i starijih.

‘Ti problemi su najčešće vezani uz pospanost koje se javljaju – nesreće, bilo u prometu, bilo kardiovaskularne teškoće. Također mogu biti i promjene u raspoloženju i povećana stopa suicida”, komentirala je Patricia Tomac, psihologinja na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Promjena dolazi i za vozače koji moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla tijekom cijelog dana, u protivnom kazna – 300 kuna.

”Istraživanja pokazuju da je vidljivost vozila imala utjecaja na 50 posto nesreća gdje su vozila dolazila iz suprotnih smjerova, a zadnja istraživanja pokazuju da bi čak 7 posto takvih nesreća bilo spriječeno da su vozila imala upaljena kratka svjetla”, rekao je Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet. U Hrvatskoj samo na teretni, jer putnički vlakovi večeras ionako ne voze.

”Teretni će stati na par minuta dok ne dobiju pismeni nalog, da se obavijeste o tom prelazu i to bi bilo to. Sve naše dežurne službe će biti na mjestu da svi naši uređaji prijeđu na novo vrijeme”, izjavio je Tugomir Brleković, voditelj Sektora za promet HŽ Infrastrukture.

Na novo vrijeme obračuna prelazi i HEP. Jeftinija struja od 21 do 7 sati.

”Ja ne pazim na struju, svejedno mi je kad ću upaliti perilicu zato što razlike na računu nema”, kazao je Jerko Franulović iz Zagreba.

”Ušteda je nikakva, to sam ja pokušala, ali od toga nema ništa. Može se na drugi način štedjeti”, rekla je Marija Periša iz Zagreba.

Potvrđuje to i stručnjak za energetiku.

”Danas imamo visoko učinkovite perilice u zadnje tri godine i mislim da to više i nije tolika potreba. Međutim, s druge strane imamo i dalje one stare električne bojlere koje treba gasiti na vrijeme”, rekao je Igor Grozdanić, stručnjak za energetiku.

Jer upravo tako možete uštedjeti i do nekoliko stotina kuna na mjesec. Zimsko računanje vremena trajat će do zadnjeg vikenda u ožujku iduće godine.

VEZANA VIJEST

Pomicanje sata, zimsko računanje vremena

”Satove smo počeli pomicati 80-ih godina, kada se uvelo ljetno računanje vremena. Zimsko je do tada bilo stalno i ideja je bila da što više od dugih sunčanih ljetnih sati se iskoristi. Tako da se ljude natjera da sve aktivnosti započnu sat vremena ranije ”, pojasnio je znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković Milivoj Uroić.

Smatra kako od toga imaju koristi oni koji žele imati unificirano radno vrijeme tijekom cijele godine.

”Možda bi i bila neka sretnija ideja živjeti u različitim režimima ljeti i zimi, nego pomicati sat i živjeti po navikama na satu. Računanje ima smisla ukoliko nas doista natjera da ranije ustajemo ljeti, no danas osim prednosti koje je to donijelo 80-ih, vidimo i očite nedostatke. Okruženi smo s puno više satova nego je to bio slučaj tada i puno je pametnih uređaja koji su svjesni vremena”, rekao je znanstvenik.

Uroić je u startu rekao da je ova ideja osuđena na propast. Ideja mu se činila preambiciozna.

”Ljudi se svrstaju u tabore i nisu voljni odstupit od tih položaja. Možda nikad toliko koliko danas”, smatra znanstvenik.

Komentirao je kako on sam bolje funkcionira po ljetnom vremenu, no isto tako tvrdi da je ono pravo vrijeme – zimsko, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari