ŠTO ĆE BITI SA ŠKVEROM Koliko je restrukturiranje skuplje od stečaja? Plenković naredio novi izračun

Foto: Duško Marušić/Pixsell

I jedno i drugo rješenje porezne obveznike stajat će milijarde kuna – ali koje je skuplje, i koliko?

Nakon što su odluku o budućnosti Uljanika odgodili za idući tjedan – ispostavilo se da je Vlada podijeljena oko toga treba li država pulsko brodogradilište poslati u stečaj, ili restrukturirati.

I jedno i drugo rješenje porezne obveznike stajat će milijarde kuna – ali koje je skuplje, i koliko? Taj zadatak, po naredbi premijera do idućeg tjedna moraju ponovno izračunati ministri financija i gospodarstva – koji o Uljaniku imaju različita mišljenja.

Dva ministra, svaki sa svoje strane i sa svojom vizijom budućnosti Uljanika. Oni će na kraju odlučiti ide li se u restrukturiranje ili brodogradilište odlazi u stečaj.

“Matematika je vrlo egzaktna znanost. Dakle, ako ulazimo u neki proces i želimo prejudicirat neka rješenja, onda ćemo, vjerujte mi imat potpuno iste brojke”, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

No, čini se kako Horvat i Marić još nisu te brojke usuglasili.

Cerovac: ‘Nikome nije u interesu stečaj Uljanika’

Horvat je premijeru predstavio izračune prema kojima bi stečaj koštao između 800 i 900 milijuna eura, a restrukturiranje maksimalno 200 milijuna više što se poklapa s analizom potencijalnog strateškog partnera Debeljaka.

Ali, njegov kolega, koji drži ključeve blagajne, je prema takvom izračunu prilično skeptičan.

“Da bi troškovi restrukturiranja o kojima govorite, dakle, govorimo o milijardama kuna bile jednake trošku stečaja. Iskreno ne vidim kako je to moguće”, jasno će ministar financija Zdravko Marić.

Prema njegovoj računici iznos bi trebao biti puno viši. Horvatov izračun nije impresionirao ni Plenkovića, pogotovo jer su izračuni za posljednje restrukturiranje bili puno manji. Zato je naredio novo računanje, ovog puta pod budnim okom Zdravka Marića.

Istrijani se čude

“Ako imate u godinu dana diskrepanciju u procjeni, a radi se o istoj kompaniji, između primjerice 600 milijuna eura i milijardu i dvjesto, onda je to nešto nad čime bi se bilo tko tko ima zrno zdravog razuma zapitao i krenuo provjeravat”, poručuje predsjednik vlade Andrej Plenković.

Hrvatska je u ukupnu brodogradnju do sad uložila oko 35 milijardi kuna,a brodogradilišta opet upadaju u probleme.

Iako to nitko ne izgovara na glas, retorika implicira da će samo Horvat braniti opciju restrukturiranja, dok je Marić bliži stečaju. A u tome bi mogao imati podršku i kolega ministara.

“Varijanta u kojoj se daljnjih 7 milijardi kuna ulaže u takav proces, nakon desetaka milijardi kuna koje je Hrvatska već uložila subvencija u brodograđevniu sektor meni se ne čini opravdanom”, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

A Istrijani se čude što država ima toliko analizirati knjige tvrtke čiji su suvlasnici.

“Premijer se danas čudi nečemu što je trebao biti već itekako vrlo detaljno upoznat i informiran”, kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

“Oni nisu imali potrebe da te podatke prouče nego sada kada bi trebali donijet odluku oni traže još vremena. Mi vremena nemamo”, ističe predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

No, morat će ga naći, jer iako je Horvat tako najavljivao, Plenković kaže kako odluku prije idućeg tjedna – neće donijeti.
Ilija Radić

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari