STROŽE KONTROLE NA GRANICI

Video | Što donose izmjene zakona o sigurnosti hrane? ‘Onaj tko bude varao debelo će i platiti’

Foto: Unsplash/R.M.

Strože kontrole hrane na granici, kraj internetske prodaje bez inspekcije, lakši uvjeti malim proizvođačima – sve su to izmjene triju zakona o sigurnosti hrane

Sladoled, riba, meso, čokolada, mlijeko, peciva, voće, povrće, kava – sve su to proizvodi koji su samo ove godine povučeni zbog opasnosti za zdravlje. Od njih ukupno 86, u čak 52 pronađen je štetan spoj etilen oksid. Kako bi što manje takvih proizvoda stiglo na police trgovina, u tijeku je paket izmjena zakona o sigurnosti hrane.

“Jačaju kontrole i na graničnim kontrolnim postajama i isto tako na unutarnjem zajedničkom europskom tržištu. Ono što je novo u ovim zakonima je uvođenje službenih kontrola proizvoda koji se prodaju putem sredstva komunikacije na daljinu”, kazala je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Dakle, prodaju hrane primjerice putem društvenih mreža, biznis koji je tijekom pandemijske godine procvao, inspekcija će kontrolirati i analizirati. A bude li potrebe, i pošteno kazniti, kao što se to radi u ostatku Europske unije.

Više u video prilogu RTL-a :

“Ovaj zakon sada osigurava da kazna bude proporcionalna profitu. Što znači da onaj koji se bude drznuo varati s hranom će debelo i platiti”, kazala je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Inspektori su samo ove godine na hrvatskim granicama zaustavili 22.238 pošiljaka. Za 30 je zabranjen uvoz, od kojih je 16 uništeno, a ostatak je vraćen proizvođaču. U tri su pronašli sporni spoj etilen oksid. Prošle je godine inspektorat stopirao 42 pošiljke hrane životinjskog podrijetla iz zemalja trećeg svijeta, a ove trećinu više. Čak 61 pošiljka je do sada ocijenjena nekvalitetnom.

Iako hrvatski kupci više nisu građani drugog reda, već je kvaliteta hrane koja uđe u Hrvatsku napokon jednaka onoj u Europskoj uniji, domaća je i dalje većinom bolja. Ali i skuplja. Pa ionako tanki novčanici građana lakše podnose hranu iz uvoza.

“Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu i piće troši dvostruko više od prosjeka Europske unije. Dakle, negdje oko 26 posto. I sigurno je da takvu situaciju moramo promijeniti, posebice u kontekstu povećanja cijena”, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Novim izmjenama zakona potiče se male proizvođače olakšavanjem uvjeta za proizvodnju. Pa će ovaj mesar meso moći rasjeći i pakirati umjesto u dvije, u jednoj prostoriji. A stroža će biti kontrola i uvjeta u kojima se uzgajaju životinje. Sveukupna stroža kontrola znači – kvalitetnija hrana na stolu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari