NEKI ZA, A NEKI PROTIV

Video | Što Hrvati kažu o vojnom roku? ‘Želim ići na to zato što omladina igra igrice, ja želim ići u vojsku’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Dok raste strepnja od prelijevanja krize u susjedstvo, zamrznuti vojni rok mogao bi se odmrznuti. Da se o tome razgOvara, potvrđuju i u HDZ-u

Nekad obvezan za sve muškarce, a od 2007. isključivo dobrovoljan vojni rok kao prvi korak profesionalizaciji vojske jedne od najmlađih članica NATO saveza.

Broj ročnika i ročnica varira od godine do godine – od najmanje 241, koliko ih je bilo prve godine, do gotovo 1200 prije pet godina. U jeku rata na istoku Europe, političari potežu staro pitanje – treba li vratiti vojni rok?

Više u VIDEOPRILOGU:

“U ovom trenutku nismo u toj fazi”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izvještava Adrian de Vrgna za RTL Vijesti.

“Vidite, ozbiljna Vlada uvijek razmšlja, to nije ukinuto to je samo zamrznuto. U tijeku su promišljanja sukladno ugrozama u kojima se nalazimo”, kazao je saborski zastupnik Ante Deur.

Ne tako davno ideju ministra obrane Banožića poklopio je premijer.

“Premijer podržava sve dobre odluke i vjerujem ako iznađemo model koji je u skladu s Ustavom i prihvatljiv to će podržati odluku”, kazao je prošle godine Banožić.

“Te teme nema, uvođenja obveznog vojnog roka neće biti”, kazao je tada premijer.

No vremena se mijenjaju, pa s desna stiže i podrška i incijativa.

“Mislimo da bi Hrvatska i svaka ozbiljna država uvesti bar mjesec vojne obuke mladih da ih ne zatekne katastrofa kao Ukrajince”, kazao je saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe.

“Voljni smo razgovarati o vojnom roku ali ne da traje nekoliko mjeseci, nego nekoliko tjedana kako bi se mlađi osposobili za rukovanje oružjem”, kazao je Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

S lijeva na to odmahuju rukom, jer računica je jasna:

“Cijena uvođenja roka je godišnje od 500 do 700 milijuna, proračun vam je minus avioni 5 milijardi, dat ćete 12 posto proračuna za upitan rezultat – tko se ima pravo kockati s tim”, kazao je Franko Vidović.

Stoga je rješenje jačanje profesionalnih snaga i modernizacija, kažu. A što kažu građani?

“Ja mislim da bi trebali bar 4 mjeseca da nauče reda”, kazao je Zlatko iz Zagreba.

Luka pak za RTL tvrdi da on nije za obavezni vojni rok, kao ni Davorka.

Neki s kojima smo pričali kažu da bi se mladi ljudi trebali školovati, a ne ići na vojni rok. No ima onih koji vojni rok i žele.

“Ja želim ići na to zato što omladina igra igrice, ja želim ići u vojsku”, kazao je Marko.

I dok rijetko tko rado ide u vojnike, Sabor daje zeleno svjetlo slanju 70 pripadnika HV-a na misiju u Mađarsku. Uz potporu i lijevih i desnih. Svih jednako zabrinutih zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, ali i u strahu od mogućnosti prelijevanja krize u susjedstvo.

“Nema potrebe za zabrinutost. Bar za sada”, kazao je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Ključna riječ, čini se, glasi  – za sada, izvještava Adrian de Vrgna za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari