ŠTO I KAKO DALJE? Sezona grijanja je završila, ali saga s razdjelnicima još nije!

Građani koji moraju ugraditi razdjelnike, ili su to već učinili, ne znaju što će na kraju biti s njihovim radijatorima

Koja je sudbina razdjelnika i njihovih vlasnika? Dio građana ih je ugradio, no neki su to odbili učiniti.

Za zgrade koje imaju više od 70 stanova rok za postavljanje razdjelnika istekao je prije tri mjeseca. Kazne su od 10 do 50 tisuća kuna, ali zasad se neće naplaćivati.

“Ako se gleda na ove odredbe, one neće biti primjenjivane sve dok nemamo jasnu odluku radne skupine. U utorak imamo novi sastanak oko toga”, poručuje ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Na tom sastanku trebali bi se sastati predstavnici potrošača, dristributera i ministarstva gospodarstva, ali pozivi na sve adrese još nisu stigli.

“Ja nemam saznanja, niti moji kolege koji predstavljamo Potrošače”, kaže Igor Vujović iz udruge Potrošač.

Vujović smatra da bi Zakon o tržištu toplinske energije trebalo poslati na ocjenu ustavnosti. Proglasi li se neustavnim, građani imaju pravo na kolektivnu tužbu.

“Totalni kaos. Što se tiče građana, opet vidimo da sve to ide preko njihovih leđa. Bez obzira na cijelu situaciju u državi, opet građani sve plaćaju. Gdje je država trebala država uletjet, nažalost nije”, kaže Vujović.

Europarlamentarac Davor Škrlec pokrenuo je pitanje razdjelinika u Europskoj Komisiji. Ona je potvrdila da kazne nisu obvezujuće, već da svaka država članica mora pronaći način da građani plaćaju onoliko koliko potroše.

“Prevara je u tome da se prisiljavalo, bez toga da se naprave energetski pregledi zgrada, što najprije treba napraviti u zgradama da bi manje trošile energije. A razdjelnici su samo jedna od mjera koja se može provesti da bi se napravila pravedna raspodjela troškova na pojedine stambene jedinice”, kaže Škrlec.

Koliko će pravedno proći građani koji sve plaćaju, tek treba vidjeti.
Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari