ŠTO KRIJU KOMUNISTIČKI SPISI? Ušli smo u čuvane prostore Državnog arhiva, evo što smo pronašli…

Idi na originalni članak

Mnogi bi željeli pogledati posebno čuvane dokumente Saveza komunista, UDBE, JNA – sve ono za što sad trebaju posebne dozvole

Oglas

Tajni dokumenti CK SKH čuvaju se u Hrvatskom državnom arhivu. Većina tih materijala, od 1600 dužnih metara, imaju ograničenje za korištenje pa se za pristup njima treba tražiti dozvola SDP-a koji je, kako tvrde povjesničari, rijetko daju.

“Nedavno sam tražio dokumente iz 71′ za koje se mora tražiti dozvola SDP-a i onda to traje i često SDP odbije, pri čemu sam siguran i znam da u tim dokumentima nema ništa osjetljivo ni problematično za osobe koje su još žive”, tvrdi Hrvoje Klasić, povjesničar na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Više sreće je imao odvjetnik obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Osam mjeseci nakon zahtjeva dobio je odobrenje za pregled arhive. No, nije našao sve što je očekivao.

“Mi smo gledali razdoblje 1982. – 1984., održalo se oko 180 sjednica, a polovica spisa fali. Fali spis cijele sjednice”, tvrdi odvjetnik Siniša Pavlović.

Problem s materijalima je nastao, smatra odvjetnik, još prije nego je građa stigla u Hrvatski državni arhiv. “Dva su razloga. Jedan je da je prije pročišćeno, a drugi da puno toga u arhiv nije ušlo”, smatra Pavlović.

Otvaranje arhive povjesničarima bi olakšalo posao. No, Tvrtko Jakovina smatra da se cjelovita slika može dobiti tek kada se savezna građa donese iz Beograda u Zagreb.

“Jedan dio materijala, oni godinama su spremni u kopijama nama ustupiti kao što su Slovenci uzeli to trebamo otići uzeti i staviti u Hrvatski državni arhiv, jer to je također naša građa”, tvrdi Jakovina.

No, napominju da i nakon što se arhiva otvori ne treba očekivati previše. “Rad u arhivu je rijetko usporediv sa senzacionalnim otkrićima u kojima vam se vrti u glavi”, objašnjava Jakovina.

“Najspektakularnije i najosjetljivije će se naći u građi sekretarijata unutarnjih poslova, a to je predano i dostupno u HDA”, tvrdi Klasić.

Međutim, u toj građi dio nedostaje. Kad se bude moglo zaviriti u ove – sada tajne spise, zasigurno će se rasvijetliti dio tajni komunističkog režima, no odgovori na sva pitanja – teško će se dobiti.
Ivana Franić

Exit mobile version