SVI OPET RADE, ALI...

Video | Štrajk završio, kaos ostao: Neriješeni spisi zatrpali sudove! Što će biti sa zaostacima – terško je predvidjeti

Prvi je radni dan na sudovima nakon osmotjednog štrajka, a posljedice su itekako vidljive. Ostala je hrpa neriješenih spisa, ali i nezadovoljstvo jer dogovor s Vladom nije donio traženo

Na sudovima opet svi su na poslu – i sve je puno spisa. Sudski savjetnik na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu David Jakovljević pokazao je reporterima RTL-a hrpu predmeta koji sada tamo stoje.

“Konkretno, ovo su spisi nas sudskih savjetnika i spisi izvanraspravnog vijeća koji su se spustili tu u kaznenu pisarnicu kako bi se postupilo po našim naredbama”, objašnjava.

Najviše je onih sa crvenim koricama koji su hitni predmeti jer se u njima treba odlučiti o istražnim zatvorima i mjerama opreza. Jakovljević ističe da savjetnici na mjesečnoj razini riješe između 40 i 50 spisa. “Još uz to imamo te dežurne spise, crvene takozvane. Njih dobijemo po dežurstvu negdje 15 do 30. Zavisi od dežurstva do dežurstva”, dodaje.

Da se sve vrati na situaciju kao što je bila prije štrajka, trebat će nekoliko mjeseci. Na brojnim drugim sudovima i više od godine dana.

Zbog kaosa koji je nastao, Vrhovni sud sada razmatra da neke spise prebaci na sudove koji nemaju previše posla. Poručuju i kako se zbog situacije sa štrajkom od sudaca neće tražiti ostvarenje norme.

“Ističemo da problem plaća službenika te njihov položaj nije sustavno riješen, te se može očekivati da će se problem vrlo brzo vratiti”, poručuje glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić.

Ističe da će uskoro predsjednik izdati preporuke i upute kako postupati u uvjetima koji su nastali zbog štrajka, odnosno kako riješiti zaostatke u što kraćem vremenu.

U ministarstvu pravosuđa su zadovoljni. Poručuju da su postigli što su htjeli. “Ja se nadam da smo sad svi odmorni, malo nismo radili, sad ćemo s više elana i energije”, kazao je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović.

“Naravno da se malo šalim, ali zaista se nadam da će nakon što prođu godišnji odmori, a puno je ljudi na godišnjim odmorima, da će se pristupiti nešto intenzivnije i nešto snažnije i da neće biti potrebe raditi neke akcijske planove kako bi se ovaj zastoj otklonio”, dodao je.

Koliko je bio paraliziran cijeli sustav? Prave štete znat će se tek za par mjeseci kad se stari spisi sudare s novim, ali i hitnim, donosi RTL Danas.hr.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari