Strah od bolesnog i zaraženog mesa se širi: ‘Tko se bogati tako da truje druge ljude?’

Photo: Ilustracija (Dusko Marusic/PIXSELL)

Hrvati, koji si to mogu priuštiti, više vjeruju domaćim proizvodima

Slovenski novinari već danima obilaze poljske klaonice, mesnice i restorane u potrazi za odgovorima i odgovornima za neispravno meso.

U kebabu sporna govedina stigla je i u Sloveniju. Ne izravno, već preko Njemačke. A upravo one proizvode kebab u kojemu je ovih dana pronađena i salmonela.

“Bože smiluj nam se, jako loše. Tko se bogati na taj način, da truje ljude? Ne znam više što da kupim da se ne otrujem.”

“Imam djecu. Strašno mi je i pomisliti što to oni jedu!”, samo su neke od reakcija iz Poljske.

U Hrvatsku, prema tvrdnjama Ministarstva poljoprivrede, meso iz sporne klaonice nije uvezeno. Ali jest iz Poljske. Prošle je godine samo odande stiglo oko 19 tisuća tona mesa.

“Naše tržište ako nema dovoljno vlastite proizvodnje, mora uvoziti. Tako da isto tako znači da ne bi mesoprerađivačka industrija imala dovoljno sirovine, ne bi trgovine imale dovoljno mesa na policama za osobnu potrošnju građana”, rekao je Zoran Radan iz Sektora za poljoprivredu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

S druge strane, poljoprivrednici se žale da svoju robu ne mogu prodati jer je uvozna jeftinija. No Hrvati, koji si to mogu priuštiti, više vjeruju domaćem.

“Pa dobro sad toliko ne idem baš u ekstrem da znam kaj kupujem, ali mislim da kad jedem doma da jedem kvalitetno. Još mi uvijek ništa nije”, rekao je Mario iz Zagreba.

“Ja mislim da ovdje kod naših mesnica da baš toga nema. Nekako više vjerujem mesnicama nego centrima. U centrima nikad više ne kupujem. Jednom sam kupila i nikada više”, rekla je Snježana iz Zagreba.

Posebno zabrinjavaju mesne prerađevine u kojima se može naći mješavina svačega. No proizvođači brze hrane okreću se uvozu jer kažu domaća je ponuda loša i skupa. Strah ih nije, a pritužbi gostiju nemaju.

“Strogo provjereno iz Njemačke iz Kolna, imamo provjerene dobavljače koji godinama već rade na području Hrvatske”, rekao je vlasnik kebab retorana Zoran Prodanović.

Iako iz ministarstva uvjeravaju da je hrvatski sustav kontrola vrlo strog i slijedi visoke standarde Europske unije, sva ta uvjeravanja ne znače puno.
Željka Felbar

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari