STRAHUJE SE OD NOVOG VALA IZBJEGLICA: U Zagrebu osvanuli sramotni grafiti ukrašeni svastikom

Turska očekuje da EU ukine vize za Turke i omogući im slobodan ulazak na svoje područje. Unija zasad taj dio dogovora izbjegava, a ako ga prekrši Turska bi u Europu mogla pustiti novi val izbjeglica

Iako je tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ranije najavio kako nema razloga za zabrinutost od novog izbjeličkog vala u Hrvatskoj te kako se naša zelena granica sa Srbijom dobro čuva, o tome kako se Hrvatska priprema za potencijalnu navalu migranata danas će u podne govoriti u Tranzitnom prihvatnom centru za strance.

U Grčkoj se nalazi oko 57.000 izbjeglica i migranta koji čekaju da krenu prema ostatku kontinenta, a Turska je izgleda opet počela propuštati izbjeglice u nešto većem broju. Europa je naime s Turskom postigla dogovor težak šest milijardi eura ako Turska zadrži izbjeglice i migrante.

Ipak, u utorak je iz Turske na grčke otoke stiglo čak 460 ljudi. Dan ranije došlo ih je 149. Najviše ih dolazi na otoke Kos i Lezbos. Iako se broj dolazaka povećava, on je zasad ipak znatno manji nego prošle godine kada su dnevno iz Turske u Grčku dolazile tisuće.

Turska očekuje da EU ukine vize za Turke i omogući im slobodan ulazak na svoje područje. Unija zasad taj dio dogovora izbjegava, a ako ga prekrši Turska bi u Europu mogla pustiti novi val izbjeglica.

Mađarska se već priprema za moguću navalu migranata te na granici sa Srbijom i Hrvatskom razmještaju vojsku. Iz Slovenije poručuju da će poduzeti ‘krajnje mjere’ ako im migranti opet zakucaju na vrata.

Sramotni grafit upućen migrantima usred Zagreba: ‘Niste dobrodošli’

grafit migranti

U isto vrijeme, zbog straha od terorizma ili eto, čiste ksenofobije, u Vončininoj ulici u centru Zagreba uslikan je sramotni neonacistički grafit s porukom upućenom imigrantima.

‘Immigrants not welcome’, napisano je crnim sprejem na jednom zidu, a uz poruku je krivo nacrtana svastika. Nešto dalje na zidu je isti je autor počeo pisati poruku imigrantima, ali je krivo napisao pa je stao na ‘immingra’ uz što je nacrtao veliko ‘U’ ukrašeno simbolom križa.

S obzirom da komunalci nisu reagirali na njihov poziv da uklone sramotne grafite, Antifašistički Vjesnik koji je objavio slike na svom Facebook profilu, moli za pomoć građane:

‘TREBAMO VAŠU POMOĆ, NAZOVITE (01) 460-3557,
Komunalno redarstvo nije reagiralo na naš poziv za uklanjanje grafita. Ako se fašizam ne suzbije u korijenu on se razbukta. Tako se desilo u i ovom slučaju. Cijela Vončinina ulica je išarana s kukastim križevima, ksenofobnim porukama i ostalim neonacističkim gadostima. Nadamo se da naši čitatelji mogu i više od Facebook lajka i komentara i da vam neće biti teško nazvati ured komunalnog redarstva za Medveščak (01) 460-3557 i zatražiti hitnu reakciju i patrolu na lokaciji Vončinina ulica (ispod bolnice Šalata)”, stoji u statusu na Facebooku.

Centar za mirovne studije sve je prijavio policiji, a antifašisti pozivaju građane da i oni to učine.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari