Novi zakon o životinjama ne zabranjuje eutanaziju – ali pogoduje profiterima

Aktivisti žestoko lobiraju da se iz zakona izbaci eutanazija pasa lutalica obzirom da zakon uvodi sterilizaciju

U tijeku je javna rasprava o novom Zakonu o zaštiti životinja, a ako ijedna tema u Hrvata izaziva žešću raspravu od ustaša i partizana, onda je to zaštita mačaka i pasa.

Aktivisti žestoko lobiraju da se iz zakona izbaci eutanazija pasa lutalica obzirom da zakon uvodi sterilizaciju. A u pozadini cijele priče je i golemi novac koji gradovi daju raznim udrugama za zbrinjavanje pasa lutalica. Tvrde da im se sad otvara mogućnost da udruge od grada naplate sterilizaciju, ali zapravo obave eutanaziju, koju onda opet naplate.

“Ukoliko ne zabranimo usmrćivanje životinja, to nema smisla. Zar ćemo životinje o kojima skrbimo i pripremamo za udomljavanje, onda nakon 60 dana usmrćivati?” rekao je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

“Ne vidim stvarno smisla trošiti gradske novce, tj.novce građana koji će se onda usmjeriti na profit nekakvog skloništa, odnosno vlasnika skloništa”, tvrdi Željka Štrok iz Udruge za zaštitu životinja.

Troškove zbrinjavanja napuštenih životinja snosi lokalna samouprava. Željka i Luka dobro znaju o čemu govore podsjećajući na primjer zloglasnog skloništa Pokupsko Cerje.

“Primjerice, sklonište Pokupsko Cerje koje je uzelo šest milijuna kuna od Grada Velike Gorice, a ubijaju životinje”, kaže Oman.

Naime, kad psa više nema teško je utvrditi je li bio čipiran, steriliziran i čime je liječen. I tako milijuni odoše u vjetar, pardon, džep spretnog veterinara. Upravo to je slučaj u Pokupskom Cerju, kaže Željka u kojem su činili sve da otežaju udomljavanje.

“Vi morate ispuniti nekakv obrazac na koji su oni izmislili, čak i platne liste su tražili i ne znam kakve podatke o tome što posjedujete ili ne posjedujete, da bi se na kraju jednostavno se nisu javljali”, pojašnjava Željka Štrok.

Na kraju bi uslijedila, šokantna rečenica – istekao mu je rok trajanja. 60 dana života. Protiv vlasnika Pokupskog Cerja podnesene su kaznene prijave. Nema više ugovor sa Velikom Goricom, no zato ima sa Siskom.

Sjećate se Mede? I on je zaradio kaznenu prijavu. Zbog preglasnog lajanja. No, novi prijedlog Zakona konačno ide na ruku i Medi. Psi više neće smjeti biti vezani na lancu, a zabranjuje se i spolni odnos sa životinjama uopće. Stoga se ne može reći da ne radimo na civilizacijskom standardu.

Još samo da se složimo oko ubijanja. Javna rasprava traje do 12.rujna.
Danka Derifaj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari