PLES GRANATA OKO NUKLEARKI

Video | Stručnjak objasnio treba li strahovati od situacije u Černobilu: ‘Samo bi idiot slao vojnike u tu šumu’

Screenshot RTL

Argument za to da Moskva doista pazi na nuklearke je da bi njihovom havarijom Rusija direktno i užasno stradala. Nisu, međutim, svi takvog mišljenja

Je li nuklearka u Černobilu sigurna? Prvo je sinoć Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla da je izgubila kontakt s elektranom, onda su Ukrajinci javili da je ostala bez struje i da je to opasno, jer nema hlađenja, pa raste temperatura i može doći do radijacije.

Agencija za atomsku energiju sada pokušava smiriti situaciju i kaže da hlađenja ima i bez struje. Ali i njih brine teška i stresna situacija u kojoj je 210 tehničara koji su u smjeni već 13 dana otkad su Rusi zauzeli elektranu. I tamo doslovno žive, s ograničenim količinama vode i hrane.

Situacija je teška i stresna za cijeli svijet, jer se svatko na spomen Černobila sjeti katastrofe iz 1986. Nije baš utješno ni što su Rusi prošli tjedan zauzeli najveću nuklearku u Europi, onu u Zaporižju. Rade li to zbog koridora, da Ukrajincima uskrate struju ili da sve drže u panici, i imamo li razloga za brigu, sve to je pokušala saznati Lada Marinović za RTL.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Černobilska elektrana u ruskim je rukama. Nuklearni gigant, nekadašnje mjesto najveće katastrofe na europskom tlu ostala je i bez struje i bez kontakta s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. I te kako zabrinjavajuće. Ovako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio i podsjetio javnost na opasnost koju nosi ovo mjesto:

“Apeliram na sve Ukrajince i Europljane. Svima koji znaju što je Černobil. Svima koji znaju koliko patnje i štete je eksplozija u nuklearnoj elektrani prouzročila. Deseci tisuća ljudi bili su evakuirani.”

U međuvremenu, ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo poručuje, bez struje se elektrana ne može održavati. Iako je izvan funkcije, struja joj treba, jer ako nema struje, moglo bi biti radijacijske prašine. Što zvuči loše, ali samo tako zvuči – kaže najpoznatiji atomski fizičar.

Nuklearni fizičar Tonči Tadić kaže:

“Senzori ne radi, digitalne veze nema. Nejasno mi je koji su motivi ruske vojske, očito lokalni ruski Ratko Mladić misli dobiti tako rat. Ali neće, izaziva samo zabrinutost u svijetu. Ali nuklearno gorivo više nije tamo, a reaktor je pod planinom betona. Ne znamo što se događa sada, ali ništa zabrinjavajuće.”

Zabrinutost svijeta nije bez razloga, jer uz Černobil, Rusi su zauzeli i trenutačno najveću nuklearku u Europi, u Zaporižju. Rusi tvrde, sve je pod kontrolom, ali njihovom.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova:

“Situaciju u nuklearnim elektranama Černobilu i Zaporižju nadziru ukrajinski stručnjaci i ruska vojska. Obje elektrane kontroliraju zračenje. Postrojenja u nuklearnoj elektrani Zaporižje tehnološki rade normalno. Nema rizika za civile koji žive u susjednim područjima.”

Nema rizika za nikoga, poručila je ruska vlada, zato jer jako dobro znaju što rade i kakve su potencijalne opasnosti, objašnjava Vlatko Cvrtila. Jer ako naprave nešto loše i opasno, napravit će ga i sebi. Od radijacije se ne mogu ni oni sakriti.

Vlatko Cvrtila, geopolitički analitičar RTL-a: “Nije da oni koji napadaju ne znaju što rade. Ne treba imati strahove, jer najveća šteta je bila njima, a ako gledamo vjetrove, taj nuklearni oblak bi otišao na rusku stranu i ugrozio rusko stanovništvo.”

Jer ’86. teške černobilske eksplozije pratio je cijeli svijet, deseci tisuća su pobjegli, a posljedice radioaktivnog zračenja osjetilo je do 5 milijuna ljudi. Uništeno im je zdravlje, a problem je bio i kako zbrinuti nuklearni otpad.

U međuvremenu su ukrajinske vlasti otvorile turističke ture, sve se pokušalo da se stigma makne s ovoga mjesta. Ali, do jučer turistička atrakcija, sada je ponovno postala potencijalna opasnost.

Fizičar Tadić, kaže, sada su u opasnosti jedino ruski vojnici koji se tamo nalaze, kao i osoblje koje se zateklo u elektrani kada je stigla Putinova vojska.  Černobil je odabran zbog najbliže rute do Kijeva.

“Ne znam kako je i to bilo pametno, tamo kod šume ne ideš. Samo idiot može narediti da se bacaju granate, da se diže radioaktivna prašina, pa će ti isti ruski vojnici to udisati.”

A, Zaporižje je nešto drugo. I to baš jer se zna da je Ukrajina temelji svoju energiju baš na elektranama. Da, slažu se stručnjaci, razlozi zauzimanja elektrane u Zaporižju su ipak neki drugi. Nisu je zauzeli da bi izazvali nukleranu katastrofu, nego da kontroliraju električnu energiju Ukrajine.

“Ovo je zbog opsade gradova. A ako u rukama imate infrastrukturu, znači opskrbu strujom, onda u rukama imate oružje ucjenjivanja i to čini ruska vojska. Zauzimanje elektrana da, kao dio strategije koja se koristi kao ucjena, ali ne kao strategija za novu nuklearnu katastrofu”, kaže Cvrtila.

Ukrajinci strahuju da ako ijedna nuklearna elektrana doživi namjernu nesreću, ponovno će biti uništen taj dio zemlje. Zelenskij je uvjeren da Rusi žele reprizu toga scenarija:

“Rusi opet žele napraviti isto. I već to čine. Europljani, probudite se!”

Nakon černobilske eksplozije, oblak radioaktivnih čestica stigao je čak i do sjevera Europe, odnosno Skandinavije. Otada znak radijacije svi dobro znaju, ali po ničemu dobrome, izvještava Lada Marionović za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari