STUDENTI, POZOR! Usvoji li se novi zakon pravo na rad imat će i izvanredni studenti

Foto: Ilustracija (Facebook)

Minimalna naknada trebala bi iznositi 20 kuna po satu. Novim bi se zakonom na kraj trebalo stati i zlouporabi studenstkih ugovora preko kojih često rade oni koji na to nemaju pravo

Dobre vijesti stižu za studente uskoro više neće biti iskorištavanja studenata i rada preko studentskih ugovora. A po studetnskoj satnici pravo na rad imat će i izvanredni studenti.

Studenti su za razne poslove poput rada u trgovini, u skladištu ili ugostiteljstvu bili plaćeni sramotnih 14 kuna po satu.

Studiraju i rade, a najveći problem je što često svoj teško zarađen novac ne dobiju na vrijeme. Iskorištavanju bi stop trebao reći novi zakon o obavljaju studenstkih poslova prema kojem bi minimalna naknada za studenete trebala iznosti oko 20 kuna po satu,a poslodavci bi plaće morali isplatii do 15-og u mjesecu.

“U svakom slučaju ne može se više desit da je student obavljao posao,a da za to nije bio plaćen. Uz to uvodimo prava na plaćenu pauzu, pravo na povećanje naknada kroz blagdane i noćni rad”, rekao nam ja Marko Lepoglavec iz Studentskog zbora.

A novi zakon na kraj bi trebali stati i zlouporabi studenstkih ugovora preko kojih često rade oni koji na to nemaju pravo.

“Tu će sada biti reda jer se uvodi umrežavanje sustava i razmjena informacija sa inspekcijom rada i uvijek će se znati tko radi na kojoj lokaciji”, rekao nam je sanacijski upravitelj studenskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak.

Prošle godine je preko Studenstkog centra radilo više od 84 tisuće studenata, a svaki je prosječno zaradio oko 13 i pol tisuća kuna na godinu. Novim zakonom pravo na rad dobivaju i izvanredni studenti.

A za svoj rad, usvoji li se zakon, studenti bi konačno trebali biti pošteno plaćeni.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari