PRAĆENJE KISIKA U KRVI

Video | STVARČICA KOJA SPAŠAVA ŽIVOTE Podjela oksimetara širi se i na Rijeku; Nazovete, i kroz pola sata…

RTL

U epidemiji smo uz toplomjere usvojili i pojam oksimetar – uređaj je to kojim se mjeri razina kisika u krvi

Slavomir Miljenić je upravo pušten iz pulske bolnice gdje je doživio teško iskustvo s koronom zbog manjka kisika u krvi, izvještava Ivan Dobran za RTL Vijesti.

“Sve teže disati, ja volim reći kao da su pluća jedna škatula koja se smanjila za dvije trećine”, kaže Slavomir.

Zbog otežanog disanja djeca su mu za Božić poklonila mali oksimetar. Bez njega i toplomjera kaže više nikad. “Jedne male stvari koja stvarno može spasiti život neki puta”, tvrdi Slavomir.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Maleni aparat o kojemu se premalo govori

Naime, pacijentima na kućnoj njezi, iako imaju blage ili nikakve simptome, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje redovito praćenje razine kisika u krvi. Zato vam Oxi jednim telefonskim pozivom za pola sata donosi oksimetar na kućni prag.

“Znači kad osoba dobije nalaz da je pozitivna na COVID-19 može nas odmah nazvati na naš broj telefona. U tom slučaju ja zaprimim poziv i proslijedim podatke našim distributerima”, objašnjava

Pedesetak pulskih volontera podijelilo je zadatke. Denis se odlučio za razvoženje nakon što je sam prebolio teški oblik korone. “Nakon toga saznao sam za tu inicijativu, odlučio sam bit volonter i pomagat drugima jer znam koliko to znači”, kaže Denis Dobran, dostavljač Oxi građanske inicijative.

U mjesec dana od osnivanja u Puli i okolici opskrbili su već stotinjak kućanstava.

“Trenutno se širimo na Zagreb i na Rijeku i ovime molim sve sugrađane velika srca i volje da pomognu u ostalim gradovima Hrvatske da nam se jave i da razvijemo mrežu i u drugim gradovima”, poručio je Boris Stermotić, pokretač građanske inicijative Oxi.

Oksimetri od nekoliko stotina kuna raspoloživi su u apotekama. Iako nisu 100 posto pouzdani kažu volonteri svim pacijentima koji su njima ustanovili premalo kisika manjak je potvrđen i na hitnoj pomoći.

“Naravno ako imate vrlo nisku saturaciju kisika i to dva tri puta izmjerite i vidite da vam fali zraka onda je to jedan znak uzbune”, kazao je Ivica Fedel, zamjenik ravnateljice OB pula.

No, problem je tvrde iz inicijative što se o ovom malom aparatu koji spašava živote u Hrvatskoj pre malo govori, izvještava Ivan Dobran za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari