Šunka, jaja, kolači… Blagdansko veselje izlika za prejedanje – koje su posljedice?

RTL

Bilo da je riječ o blagdanskom ili uobičajenom obroku – pravu mjeru je lako odrediti i bez vage

Prosječan blagdanski objed iznosi 6 000 kalorija zato je povratak na posao s ovog produženog vikenda za mnoge pomalo i stresan. No, ima pomoći za neumjerenost u jelu i piću. A čini se da su Hrvati već naučili na svojim greškama. Pogotovo Zagrepčani, njih 116 koji su prije 3 godine zbog prejedanja zatražili hitnu medicinsku pomoć.

Šunka, jaja, francuska, kolači. Jučer je bilo teško odoljeti bogatoj uskrsnoj trpezi. Pa su danas parkovi prepuni rekreativaca. Opuštenost i blagdansko veselje najčešće su izlike za zapravo – prejedanje.

“Ja bih rekla da za jedan obrok možemo pojesti čak dnevnu količinu hrane. A to je otprilike dvije, dvije i pol tisuće kalorija u jednom obroku”, kazala je Diana Gluhak Spajić, mag. nutricionizma.

100 intervencija zbog prejedanja 

Upravo zbog prejedanja, zagrebačka je Hitna imala više od 100 intervencija prije tri godine. Posljedice nisu nimalo bezazlene, jer osim želuca, najviše pati krvožilni sustav.

“Klasični problemi vezani za bolove u trbuhu, bilo da se radi o nekakvom akutnom gastrititsu, upali stijenke želuca ili upali gušterače koja je jedna ozbiljna bolest”, napominje Ljupka Hitrova iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Ove godine još nisu imali ni jedan slučaj. Ali, čini se da su građani našli način kako da u hrani uživaju, pa i prekomjerno, bez tegoba.

Bilo da je riječ o blagdanskom ili uobičajenom obroku – pravu mjeru je lako odrediti i bez vage.

Jedan dlan, jedan obrok

Jedan dlan bi trebao biti veličina obroka crvenog mesa. Bijelog dlan s prstima. Riba cijela. Dvije šake zelenog povrća. I jedna šaka kruha. Ali oni koji su za Uskrs s jelom ipak pretjerali, nutricionistica upozorava, detoksikacija nije spas.

“Detoksikacija je medicinski termin rješavanja točno određenog toksina. Tako da smisla od toga nema. I nemojte sad kad ste u blagdanima u jednom šoku prejedanja raditi drugi šok za organizam, a to je izgladnjivanje”, napominje nutricionistica Gluhak Spajić.

Umjerenost u jelu i tjelovježba jedina je prava formula zdravlja.

Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja