VIDEO: Svako drugo vozilo u kojem je netko poginuo na hrvatskim cestama – bilo je tehnički neispravno!

Rezultat je ovo velike četverogodišnje analize studenata i profesora Prometnog fakulteta u Zagrebu

Tomislav Kučenić iskusni je vozač s već 33 sudara u svojim kostima.

“Pa prvi je bio onaj s najviše adrenalina, pošto se dogodi šok, a ovo sad ostalo dalje je više praksa, al i dalje navrne adrenalin”, rekao je Tomislav sa Zavoda za vještačenja Fakulteta prometnih znanosti.

Adrenalin je danas dizao za volanom automobila i kamiona. Cilj testova je utvrditi kakva su oštećenja na vozilu ali i na ogradi.

“Ono zašto mi ovo ustvari provodimo jest jer je to jedinstvena prilika na ovakvim sudarima, budući da imamo ulazne podatke o sudaru, znači znamo smjer kretanja vozila, brzinu pomoću svojih uređaja, cjelokupnu dinamiku i onda to možemo dovesti u jednu uzročnu posljedičnu vezu”, tvrdi Željko Šarić, Zavod za prometno-tehnička vještačenja.

A isti ovi studenti i profesori posljednje su četiri godine u suradnji s MUP-om analizirali 166 kobnih automobila nakon nesreća u kojima je netko smrtno stradao na hrvatskim prometnicama.

Za njih 42%, odnosno kod 70 vozila, utvrdili su da su bila tehnički neispravna i prije nesreće, a u najmanje 12%, odnosno kod 20 automobila, taj kvar je direktno uzrokovao samu nesreću. Ta je analiza prva takvog tipa i iznimno značajna je jer itekako ukazuje na važnost održavanja vozila.

“U prilog tome ide i činjenica da naš vozni park stalno zastarijeva, sad je prosjek 13 i pol godina, smaim tim povećava se tehnička neispravnost”, kaže Goran Zovak sa Zavoda.

Pa se povećava i broj tragedija – 2014. u Hrvatskoj je u nesrećama poginulo 313 ljudi, prošle godine 348, ove u prvih osam mjeseci 196 – što je manje nego u istom razdoblju prošle godine – ali opet daleko je više smrtno stradalih od EU prosjeka.
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari