UDAR NA GRAĐANE: Struja ipak poskupljuje od sljedeće godine!

Dok Panenić tvrdi da je za povećanja naknade za obnovljive izvore energije koji dižu rate struje kriv Ivan Vrdoljak, bivši ministar ne bira riječi i tvrdi: Panenić laže

Bez obzira tko bio novi ministar gospodarstva – struja od nove godine bit će skuplja. I dok Tomislav Panenić tvrdi da je za povećanja naknade za obnovljive izvore energije koji dižu rate struje kriv njegov prethodnik – Ivan Vrdoljak – ne bira riječi i tvrdi: Panenić laže.

Ljubomir Majdandžić, trenutno direktor fonda za okoliš, vlasnik je prvog fotonaponsnog sustava snage 10 kilovata.

“2008. godine ovaj krov je priključen na mrežu, dobio je svu suglasnost, svu potrebnu dokumentaciju i ugovor o kupovini energije s HROTEOM”, kaže Majdandžić.

Da bi HROTE njemu i ostalim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izbora mogao i dalje isplaćivati novac naknada će se morati podići s 3 i pol na 12 lipa.

S prosječnom godišnjom potrošnjom od tri tisuće kilovatsati, kućanstvo naknadu za obnovljive izvore sad plaća oko 130 kuna na godinu. Nakon poskupljenja izdvajat će 450 kuna. Oni u Dalmaciji koji se griju na struju plaćat će i više. Zbog izbora i kupovine socijalnog mira naknada nije dizana iako se znalo da se to mora napraviti.

Ministar Panenić pak tvrdi – do poskupljenja neće doći.

“Al’ ono što je sigurno, da evo mi iz MOST-a u resoru koji vodimo smo već sada mjere koje će to kompenzirati definirali, tako da do povećanja električne struje neće doći do 1.1.”, uvjerava tehnički ministar.

Ministar se nada da će s HEP-om i drugim opskrbljivačima dogoviriti nešto nižu cijenu struje kako bi se kompenzirao rast naknade. Međutim opskrbljivači tome nisu skloni.

“Dakle ne postoji prostor za danje smanjenje, ali da li postoji neki drugi regulatorni elementi koji mogu pomoć da se smanji to, tipa smanjivat PDV, e to je već politička odluka, ne više od opskrbljivača”, ističe.

Mogućnost je i smanjenje mrežarine koju HEP naplaćuje opskrbljivačima dok je smanjenje PDV-a na struju na 12 posto manje realno. Tehnički ministar gospodarstva tvrdi da je za ovakvu situaciju kriva bivša vlada koja je kaže, sklopila previše ugovora s proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije. Bivši ministar Vrdoljak kaže kako je to – laž.

Naknada će se proizvođačima od negdje morati isplatiti inače Hrvatskoj prijete tužbe. No kako i kome uzeti Vlada će morati uskoro odlučiti.
Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari