Sve novosti novog ovršnog zakona: Nema deložacija tijekom zime, sudovima se vraća nadležnost…

Prijedlogom novog Ovršnog zakona nisu oduševljeni u Inicijativi ‘Ovršni ustanak’

Glasna rasprava u Hrvatskom saboru oko prijedloga Ovršnog zakona koji bi trebao onemogućiti deložacije ovršenika u zimskom razdoblju, ali i vratiti cijeli postupak ovrhe u nadležnost sudova.

Dok ga ministar pravosuđa brani i smatra da bi trebao olakšati položaj dužnika i skratiti sam postupak, oporba ga kritizira. Traži izbacivanje javnih bilježnika i strahuje od zatrpanosti sudova.

Tužne scene deložacija zimi više se ne bi smjele događati. No, prijedlogom novog Ovršnog zakona nisu oduševljeni u Inicijativi “Ovršni ustanak”.

“Siromašni postaju još siromašniji i da se bogati još više bogate, da ostaju javni bilježnici, dakle, kompletan proces ide samo na gore”, rekao je Danijel Galović iz Inicijative.

Tako ne misli ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je Zakon predstavio u Saboru. Uz to što se deložacije zimi zabranjuju, ovrhe nad nekretninama moći će se provoditi tek za dug veći od 40.000 kuna. Radi ubrzanja uvodi se digitalizacija postupka. Glavna promjena je njegovo vraćanje pod nadzor suda.

“Vraćajući te predmete na sud, u nadležnost suda, mi smo ipak ostavili u sustavu i javne bilježnike i Finu kao na neki način pomagače, povjerenike suda, koji u cijelom ovom novom postupku imaju svoje zadaće, a te one su zapravo u cilju rasterećenja suda”, naglašava Bošnjaković.

No, oporba kritizira.

Donošenje zakona očekuje se najranije potkraj godine

“Zatrpat ćemo i sudove jer svaki postupak koji bude radio javni bilježnik, nakon njega će ponovno morati provesti i sud”, kazao je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Ovršni zakon neće spasiti više od 251.000 blokiranih, smatraju neki pravnici.

“Blokiranim građanima Ovršni zakon nikako ne može ići u prilog. To je Zakon koji, kao što sam rekla, služi tome da se vjerovnik djelotvorno može namiriti”, riječi su Aleksandre Maganić, izvanredne profesorice na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Smatra i da se postupci neće skratiti, niti troškovi smanjiti.

“Zato što se javni bilježnici uvode kao povjerenici sudova, njih se namjerava koristiti kao povjerenike sudova, međutim to znači naizmjeničnu radnju između sudova i javnih bilježnika”, dodaje Maganić.

Dok ga struka i građani kritiziraju, Zakon je na prvom od dva čitanja u Saboru. Njegovo donošenje očekuje se najranije potkraj godine.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU: