Otvoren natječaj za sufinanciranje solarnih panela po obiteljskim kućama

Foto: Ilustracija

Građanima će se pomoći s 40, 60 ili čak 80 posto ukupnog troška pri ugradnji solarnih panela

Otvoren je dugoočekivani natječaj za sufinanciranje solarnih panela na obiteljskim kućama. Težak je 20 milijuna kuna, a ovisno o lokaciji kuće – građanima će se pomoći s 40, 60 ili čak 80 posto ukupnog troška. Natječaj traje do kraja godine, no svejedno se požurite. Zbog velikog interesa građana predviđeni budžet mogao bi biti iskorišten znatno ranije.

Sve uloženo se vrati u razdoblju od 6 do 8 godina

Iako je ovo prvi veliki natječaj za sufinanciranje solarnih panela, dio građana već uživa u blagodatima sunčeve energije. Ines iz Zaprešića na svoju je kuću postavila 10 solarnih panela, i kako kaže nije požalila.

”Ja imam malu elektranu od 3,3 kilovata piko što bi značilo da sam imala mjesečne račune između 300 i 350 kuna. Moram priznati ovaj 6. i 7.mjesec su mi računi u minusu iako su konstantno i klime radile. Ja ću taj, sve što sam proizvela, taj višak struje moći u zimskim mjesecima kompenzirati”, rekla je Ines.

Na kući koja ima oko 100 četvornih metara, postavljanje solarnih panela košta između 30 i 40 tisuća kuna. Sve uloženo vrati se u razdoblju između 6 i 8 godina, a uz poticaje i ranije. Zahvaljujući njima troškovi su u startu manji.

U području od posebne državne skrbi sufinancira se 80 posto troškova

U slučaju da živite na području posebne državne skrbi poput Slunja, Vukovara, Petrinje, Pisarovine ili prve skupine otoka kao što su Dugi otok i Vis, sufinancirat će vam se 80 posto troškova do 75 000 kn.

Ako živite na brdsko-planinskom području poput Senja, Imotskog, Ogulina, Pelješca i nekih većih otoka, Fond će vam pokriti 60 posto troškova, do 56 250 kuna. Svima ostalima pomoći će se do 40 posto troškova sa svotom do 37 500 kuna.

”S obzirom na interes koji su građani do sada pokazali, očekujem da će ovih 20 milijuna kuna za solarne panele koje je fond predvidio biti vrlo brzo potrošeni”, rekao je Dubravko Ponoša, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kod prikupljanja potrebnih dokumenata i kod izrade glavnog projekta, a kasnije i kod postavljanja panela pomažu specijalizirane tvrtke, poput Inesine.

Ines Ban-Kolić je vlasnica fotonaponske elektrane koja kaže da od klijenata uzima neke temeljne podatke o kući, poput godišnje potrošnje električne energije, lokacija objekta, vlasnički list, GPS koordinate, nagib krova, vrsta pokrova.

Ako imate sve ovo, čiste vlasničke papire i kuću koja nije veća od 600 kvadrata, za nekoliko mjeseci i na vašem bi domu mogli osvanuti solarni paneli.
Matija Mlinarić

Više u VIDEOPRILOGU: