OD PONEDJELJKA

Video | Sve o novim, strožim mjerama koje će na Jadranu vrijediti od idućeg tjedna!

Foto: Riportal/Robert Zeneral

U kolovozu slijedi i novi organizacijski izazovi – proslava Oluje, Sinjska alka, velika Gospa… Još se odlučuje o mjerama za Knin

Od ponedjeljka do 15. kolovoza na Jadranu će vrijediti nove, strože mjere. Najviše se odnose na okupljanja pa će se tako više od 50 ljudi na obali moći okupiti samo uz suglasnost lokalnih stožera.

Od njih se, poručili su iz Nacionalnog stožera, očekuje veća razina odgovornosti kod odobravanja manifestacija, a u procjeni će se morati usuglašavati. Što to konkretno znači, može li se i kako provoditi u praksi i koje će sve nove mjere na Jadranu vrijediti od idućeg tjedna?, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Od Dubrovnika do Rovinja – od ponedjeljka nove mjere. Jednake za Istarsku županiju koja je najbolja i Zadarsku koja je najlošija.

“Što se mene tiče ja sam se cijepio ima već mjesec dana Pfizer. I nemam straha”, kazao je Mladen Radinović, Zadar.

“Nitko ne zna tko pije tko plaća. Čuješ nešto, ali što je sad točno, ne znam ni ja sam. To je malo zbunjujuće. Uvijek se očekuje nešto od nas, ali nikad ne znam kako što”, priča Tomislav Ležaić, Zadar.

Pravila su sljedeća. Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba, ali može do 1000 ako svi imaju covid potvrdu. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati do 24 sata, sajmovi na otvorenom uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera, a sportska natjecanja uz covid potvrde.

“Mogu se dopustiti događanja i okupljanja s više od 1000 osoba, ali za takvo javno događanje suglasnost daje stožer civilne zaštite RH”, kazao je Davor Božinović (HDZ) načelnik Stožera civilne zaštite RH.

I to da organizator najprije zatraži okupljanje više od 1000 ljudi, pa županijski zavod izradi epidemiološki okvir, pa ga prihvati Hrvatski zavod za javno zdravstvo – i tek onda može. Iz Istarskog stožera kažu mjere nisu oštre, samo se pojačava kontrola i to je dobro.

“U Istri ima 240 000 turista na današnji dan i sve ono što se događa u prostoru ove mjere su mjere koje će nam garantirati da možemo izdržati što duže u ovoj povoljnoj situaciji”, priča Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Trenutna situacija je Jadran koji pleše između crvene i narančaste zone.

“Na neki način podcjenjivanje epidemioloških mjera put su u crvenu. Put su u siguran dolazak turista, put su u usporavanje ekonomskih aktivnosti”, rekao je Vili Beroš  (HDZ) ministar zdravstva.

“Ključno razdoblje za hrvatski turizam je od 15.7 – 15.8. tada se akumulira 35% ukupnog turističkog prometa, stoga su ovi tjedni koji su pred nama zaista važni”, naglasio je Andrej Plenković (HDZ) predsjednik Vlade.

U kolovozu slijedi i novi organizacijski izazovi – proslava Oluje, Sinjska alka, velika Gospa… Još se odlučuje o mjerama za Knin.

“Razgovara se i o jednom i o drugom aspketu. Dakle ili o covid potvrdama ili klasičnim epidemiološkim mjerama. Razmatraju se sve opcije oko broja sudionika”, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bez zelene covid potvrde ne može se više gotovo nigdje, a od danas vrijede 270 dana, a ne 210 kao do sada. Svoju potvrdu već ima gotovo 802 tisuće građana, donose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari