TURIZAM U DOBA KORONE

Hrvatska je najsigurnija na Mediteranu, sezona je zasad odlična. Pogledajte brojke na Kvarneru!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iako je na najnovijoj korona-karti, koju je danas objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), hrvatska obala još uvijek narančasta, dok je kontinentalna Hrvatska i dalje u zelenom, naša je zemlja ipak najsigurnija od naših konkurenata na Mediteranu.

Prema podacima Johns Hopkins Universityja, Hrvatska je u boljoj situaciji od europskih zemalja na Mediteranu kao što su Italija, Grčka, Portugal i Španjolska. Hrvatska udruga turizma (HUT) prikupila je podatke koji pokazuju da je, unatoč ECDC-ovoj karti, situacija u Hrvatskoj dobra što se tiče epidemiološke situacije, a pogotovo u Istri.

Hrvatska ima najmanje zaraženih

“Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je s incidencijom od 33 zaražena na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i 19 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 7 dana i dalje duboko u zelenom, dok se u ostalim zemljama EU situacija vrlo brzo pogoršava. Najbolja epidemiološka situacija u obalnim županijama je i dalje u Istarskoj, gdje je incidencija u posljednjih 14 dana svega 3 novozaražena na 100.000 stanovnika”, kažu nam u HUT-u.

Usporedbe radi, 14-dnevna incidencija u Španjolskoj je čak 624, u Grčkoj 292, U Portugalu 407, na Malti 379 te u Italiji 40.

Turistički sektor tražio je da vlada osigura da se Hrvatsku gleda po županijama, umjesto po regijama. Na pitanje koliko se može ta ECDC-ova korona-karta i njezin način i model zoniranja mijenjati odgovorila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

“Hrvatska se od početka snažno zalaže za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama – umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (razina županija), upravo onako kako na prikaz epidemiološke situacije u Hrvatskoj gleda, primjerice, Njemačka, na temelju podataka Robert Koch-Instituta (po njima je samo Zadarska županija narančasta, a ostatak obale je u zelenom). S potpredsjednikom vlade Davorom Božinovićem poslala sam prijedlog svim ministrima turizma i unutarnjih poslova EU da se omogući takav prikaz”, izjavila je ministrica.

U Hrvatskoj se zasad dobra epidemiološka situacija odrazila se i na dolazak turista u našu zemlju, kojih je gotovo 50 posto više u dosadašnjem dijelu godine u usporedbi s tim razdobljem lani.

Hrvatska dosad ima gotovo 50 posto više turista nego lani

Prema podacima iz e-visitora koje je Index dobio od Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 4.9 milijuna dolazaka i preko 27 milijuna noćenja, što je rast od 48 posto u dolascima u odnosu na to razdoblje lani.

“I rezultati srpnja, s obzirom na okolnosti, vrlo su dobri, pa tako u dosadašnjem dijelu srpnja bilježimo preko 2.3 milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja, što je rast od 40 posto u dolascima u odnosu na to razdoblje lani”, rekli su za Index u HTZ-u.

U Hrvatskoj, prema podacima e-visitora, trenutno boravi oko 860.000 turista, od kojih je oko 740.000 inozemnih.

Najviše turista je, kako su nam rekli, trenutno u Istri (235.000), na Kvarneru (162.000) te u Splitsko-dalmatinskoj (165.000) i Zadarskoj (145.000) županiji, a gledano po destinacijama najviše je gostiju u Rovinju, na Viru, u Poreču, Medulinu i Umagu. Trenutno je najviše turista s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke.

Turistički sektor cijelo vrijeme apelira na još veći oprez u održavanju turistički atraktivne epidemiološke situacije.

Podsjetimo da su nedavno ključne hrvatske turističke, poslovne i strukovne udruge, čije je poslovanje vezano za turističku sezonu, objavile apel uime cijelog sektora u trenutku koji je ključan za uspjeh sezone.

Evo što traži turistički sektor

Turistički sektor navodi da je sezona dobro pripremljena zahvaljujući dobroj suradnji cijelog sektora i vlade, posebno ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac. Rezultat toga je, navode, kvalitetna epidemiološka situacija i odlično stanje rezervacija za nastavak sezone, no s obzirom na kvarenje epidemiološke situacije u okolnim zemljama, sektor je upozorio da je sada potreban i dodatan oprez.

Iz turističkog sektora su naveli prioritete koji su ključni da se održi povoljna epidemiološka situacija, koja je preduvjet generiranja turističkog prometa. Pod time navode odlučno provođenje svih propisanih epidemioloških mjera, s pojačanim kontrolama i sankcijama za sve koji ih ne provode, davanje posebne pozornosti u provođenju epidemioloških mjera na granicama i na okupljanjima sukladno preporukama i traženju epidemiologa, određivanje posebnog režima za dolaske gostiju iz trećih zemalja te ispravljanje ECDC-karte koja ne radi razliku među primorskim županijama Hrvatske.

Međutim, kako je Index već pisao, ovo zadnje se vrlo vjerojatno neće dogoditi, budući da ECDC gleda stanje po regijama, a ne županijama.

U srednjoj Dalmaciji 220 posto nautičara više

Ako nam ostane dobra epidemiološka situacija, iz HUT-a navode da će nam sezona biti uspješna. Posebno su istaknuli velik rast dolazaka i noćenja u prvoj polovici 2021. u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Prema podacima sustava eVisitor, u prvom polugodištu na području srednje Dalmacije odmaralo je 319.940 turista, koji su ostvarili 1.515.611 noćenja, pa je na razini šest mjeseci ove godine ostvaren rast u dolascima od 87 posto i u noćenjima od 93 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su iz županijske turističke zajednice. U prvom polugodištu najbrojniji gosti u tom dijelu zemlje bili su Nijemci, Česi, građani Bosne i Hercegovine te Slovenci. Ostvaren je i značajan rast broja dolazaka gostiju iz SAD-a, kojih je na području Splitsko-dalmatinske županije u prvih šest mjeseci ove godine bilo 12.877, a ostvarili su 50.505 noćenja”, kažu u HUT-u.

Znatno je, dodaju, porastao i broj nautičara.

Prema podacima eCrewa, u lipnju je Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 23.000 nautičara (120 posto više nego lani), koji su ostvarili 155.000 noćenja (150 posto više). U prvih šest mjeseci splitsko-dalmatinskim akvatorijem je plovilo 39.000 nautičara (220 posto više u odnosu na 2020. godinu), koji su ostvarili 238.000 noćenja (256 posto više).

Vlada od ponedjeljka uvodi nove mjere za Jadran

Vlada je u namjeri da, kako navode, osigura nastavak sezone, uvela nove mjere za Jadran, koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

Tako je jučer šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio da se uvode nove mjere koje će se odnositi na Jadransku Hrvatsku, na dio koji je narančast.

“Svi oni skupovi od 50 do 1000 ljudi će se morati organizirati tako da njihovu organizaciju preuzmu lokalni stožeri sa županijskim stožerima. Svadbe će se dozvoliti do najviše 200, 300 ljudi. Sportska natjecanja isto će biti dostupna onima koji imaju covid-potvrdu. Bitno je cijepiti se, imati negativan test ili da je osoba preboljela koronu.

Nove mjere, koje vrijede od ponedjeljka, namijenjene su za Jadran – od Istre pa sve do Dubrovnika.

Ministarstvo turizma traži da cijene antigenskih testova ne budu više od 10 eura

Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je, pak, distribuciju milijun i 81.000 antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske, koji su dostupni za domaće i strane turiste.

Povoljniji antigenski testovi bit će dostupni za turiste koji su boravili barem tri noći u komercijalnom smještaju, a za navedenu mjeru Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je 20 milijuna kuna. Turistima koji će iskoristiti tu mogućnost naplaćivat će se samo trošak obrade testa, a konačnu cijenu određivat će županijski zavodi za javno zdravstvo.

Ministarstvo turizma i sporta apeliralo je da cijena bude ujednačena u svim županijama te da se naplaćuje minimalan procijenjeni trošak, koji ne bi trebao iznositi više od 75 kuna (oko 10 eura).

“Pred nama je razdoblje u kojem možemo očekivati i još veći broj turista. Situacija u nama konkurentnim destinacijama nije povoljna i to nam svima mora biti upozorenje da nastavimo biti odgovorni. Sljedeći tjedni ključni su za ovu turističku godinu, ne samo zato što očekujemo najveći broj turista i najveću potrošnju već i zbog toga što ćemo stvoriti preduvjete i za dobre rezultate u jesenskom dijelu turističke godine, što nam svima mora biti cilj, ako održimo epidemiološku situaciju povoljnom”, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Ono što će također utjecati na našu sezonu je, kako navodi Hrvatska udruga turizma, uvođenje novih aviolinija za Hrvatsku.

Puno novih aviolinija za Hrvatsku

Turkish Airlines, turski nacionalni avioprijevoznik, tijekom ljeta je povećao broj tjednih rotacija između Zagreba i Istanbula. Tako sad nudi 10 letova tjedno, svakodnevno, uz dva dnevna leta ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, u jutarnjim i večernjim satima.

Treći najveći avioprijevoznik u Velikoj Britaniji, Jet2, do kraja mjeseca uvodi devet novih linija prema hrvatskim zračnim lukama. Prema Splitu će se putovati iz Londona, Manchestera, Leedsa, East Midlandsa, Birminghama i Edinburgha, dok će prema Dubrovniku dolaziti turisti iz Birminghama, Londona i Manchestera.

Njemački nacionalni prijevoznik Lufthansa objavio je novi red letenja prema Hrvatskoj i u njemu je gotovo 55 tjednih letova prema našoj zemlji. Lufthansa će u nastavku ovog mjeseca prometovati na 11 međunarodnih linija prema Hrvatskoj iz svoje dvije glavne baze – Frankfurta i Münchena. Taj prijevoznik će imati dva tjedna leta prema Rijeci, pet tjednih letova prema Puli, sedam tjednih letova prema Zadru, prema Splitu leti se čak 13 puta tjedno, a rekorder je Dubrovnik sa 16 tjednih letova.

Zračna luka Split objavila je ažurirani red letenja brojnih aviokompanija koje ima u najavi od sredine ovog do početka sljedećeg mjeseca. Raspored je bogat, čak 40 prijevoznika leti na preko 100 linija. U Splitu lete kompanije poput KLM-a, Eurowingsa, Wizz Aira, EasyJeta, Lufthanse i Austriana i Ryanaira, a na ponudi su letovi od Madrida, do Osla, Moskve.

Hrvatski privatni avioprijevoznik, Trade Air, u prodaju je pustio karte za letove na domaćim linijama, koje do početka turističke sezone nisu bile dostupne. Trade Air će letjeti na liniji Osijek – Zagreb – Osijek, šest puta tjedno; Osijek – Pula – Split – Pula – Osijek, dva puta tjedno; Osijek – Rijeka – Osijek, dva puta tjedno te Rijeka – Split – Dubrovnik – Split – Rijeka, dva puta tjedno. Na navedenim linijama Trade Air ima suradnju s Croatia Airlinesom, pa je karte za spomenute letove moguće kupiti i na stranicama hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari