SVE O USKRSU: Zašto jedemo šunku i jaja i odakle potječe riječ pisanica?

U kuhinjama diljem lijepe naše ovih se dana kuhaju jaja, priprema šunka i ostale uskrsne delicije. Zašto baš te namirnice koristimo za Uskrs, istražila je ekipa Sve u šest

Uskrs se bliži, a kršćani diljem svijeta ovih su dana pohrlili u dućane kupiti sve najpotrebnije sastojke za slastan uskršnji doručak.

Sve je počelo od jajeta pa tako i ova priča kreće od pisanica. Gospođa Zrinka izrađuje ih na tradicionalan način.

“Ja uzmem kuglicu pravog pčelinjeg voska i stavim ga u zaglavak pera i onda rastapam taj vosak na plamenu svijeće”, objasnila je Zrinka Babić, učiteljica i narodna umjetnica.

Nakon što se jaje iscrta, potapa se u hladnu vodu s ljuskom luka, travom ili korom drveća te kuha. Simboli na jajima poput zečeva, leptira, klasja ili ribe, nosili su i kroz povijest skrivenu poruku.

Pisanica je dobila ime od riječi pisati, što je zapravo značilo bojati. No nisu jaja slučajno glavni simbol Uskrsa.

“Pisanica ovak okrugla, lijepo zatvorena simbolizira Isusov grob. Isus je iz groba, bez pomicanja kamena bez ičega izašao na nebesa”, objasnila je Zrinka.

Dok se naša pisanica bojala, Zrinka nam je otkrila i zanimljive stare običaje.

“S obzirom da je danas Veliki petak, danas vam je jedini dan u crkvi kad nema mise, danas se samo slavi muka Isusova i to je kako bi moja baka nekada rela, zapovjeđeni post.”

Tada je to značilo da se do mraka ne jede ništa, a ne samo meso, no u modernija vremena, pod utjecajem pomoraca, kao posno jelo uvriježila se riba.

“To je bilo odricanje u smislu duhovnog, ali i iz potrebe. Tad nije bilo škrinja u koje ste mogli staviti zimnicu, bili su prazni podrumi, moralo se prišparati na jelu”, rekla je.

Uskrsna šunka nakon korizme simbolizira snagu i obilje, jer je baš ona najsnažniji dio svake životinje. Košara sa šunkom i drugom hranom na blagoslov se nosi na Veliku subotu.

Ako poželite uvesti dašak tradicije i u čestitanje, možete na starohrvatskom poželjeti i sretan Vuzem.

Sretan Uskrs žele vam vaš web portal Riječanin, RTL i Hrvatska kuća Materina priča.

Željka Felbar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari